Choć kalendarzowa wiosna nadeszła już w marcu, to jednak dni dopiero teraz zaczynają robić się cieplejsze. To doskonała okazja na wprowadzenie do menu wiosennych akcentów. Zielony sos z sezonowych składników nie tylko podkreśli smak potraw, ale również doskonale prezentuje się na talerzu. Dzięki niemu w prosty sposób przyciągniesz uwagę klientów i wyróżnisz swoją sezonową ofertę. O jakie zielone sosy warto uzupełnić menu wiosenne?
Menu wiosenne – wykorzystaj sezonowe możliwości
Wiosną wszyscy nabieramy ochoty na zmiany w codziennym jadłospisie! W wiosennym menu królują nowalijki, świeże warzywa i zioła. Warto wykorzystać tę tendencję i odświeżyć menu – wiosenne propozycje cieszą się zawsze dużym zainteresowaniem! Jeśli nie chcesz całkowicie zmieniać karty, możesz uzupełnić klasyczne potrawy o nowy, świeży akcent. W tej roli doskonale sprawdzi się zielony sos do sałatki, burgera czy ryb. Dzięki niemu dania zyskają interesujące wykończenie, które możesz także wykorzystać do stworzenia zdjęć sezonowego menu.
Zielony sos do sałatki – wyśmienita wiosenna kompozycja
Wiosenne warzywa mają delikatny smak, który warto podbić za pomocą wyrazistego sosu. Zielony sos na bazie pietruszki, oliwy i musztardy to wiosenna wariacja w interesującym kolorze. Do jego wykonania potrzebny będzie pęczek świeżej pietruszki, musztarda stołowa, oliwa, ocet balsamiczny oraz odrobina syropu klonowego lub miodu. Całość wystarczy zmieszać w blenderze i doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Dzięki pietruszce sos zyska wyjątkowy odcień. Zielony sos do sałatki będzie także doskonałym uzupełnieniem menu śniadaniowego. Jeśli serwujesz tosty, gotowane jajka lub parówki, obok tradycyjnego ketchupu i musztardy możesz zaproponować klientom ciekawy sos z dodatkiem świeżych ziół.
Salsa Verde – sos zielony idealny do dań z grilla
Salsa Verde to ziołowy zielony sos, w skład którego wchodzą kapary, bazylia, natka pietruszki i szczypiorek. Kompozycję uzupełnia czosnek, oliwa i sok z cytryny. Świeże zioła to prawdziwa bomba witaminowa – idealna na wiosnę. Salsa Verde odświeży burgery, grillowane warzywa, ryby czy steki. Dzięki kaparom sos nabiera wyrazistego i nieco ostrego smaku. Sos Salsa Verde jest dość płynny, dlatego możesz wykorzystać go także jako dressing sałatkowy; ciekawa kompozycja nada wyjątkowego charakteru nawet najprostszej sałatce. Interesująco prezentuje się także jako dodatek do frytek lub pieczonych ziemniaków.
Zielony sos frankfurcki – aksamitny i kremowy
Tradycyjna kompozycja siedmiu ziół tworzy sos frankfurcki. Do jego przygotowania potrzebne są: natka pietruszki, ogórecznik lekarski, trybula, szczaw zwyczajny, rzeżucha, krwiściąg mniejszy oraz szczypiorek. W Niemczech jest on podawany przede wszystkim na Wielkanoc, choć doskonale uzupełni także menu wiosenne. Zioła oraz szalotkę należy drobno posiekać, a następnie połączyć z olejem, jogurtem greckim, musztardą i majonezem. Do smaku sos doprawia się solą, pieprzem i odrobiną cukru. Po połączeniu składników sos powinien postać trochę w lodówce. Sos frankfurcki świetnie komponuje się z pieczonym mięsem i warzywami – jeśli chcesz wprowadzić do menu wiosennego burgera, zdecydowanie jednym ze składników powinien być ziołowy zielony sos. Nie wszystkie zioła dostępne będą w polskich sklepach: zamiast nich możesz wykorzystać melisę, lubczyk, botwinkę lub miętę.
Stawiaj na najlepsze składniki
Zielone sosy bazują przede wszystkim na świeżych ziołach. Dzięki pietruszce, bazylii czy szczypiorkowi nie musisz sięgać po sztuczne barwniki. Aby wiosenny sos przypadł do gustu klientom, musi wyróżniać się jednak nie tylko kolorem, ale również smakiem. Wybieraj świeże zioła ze sprawdzonego źródła, ale zwróć także uwagę na pozostałe składniki. Sos zielony na bazie gotowych sosów to prosta kompozycja, którą można stworzyć w każdej kuchni. Majonez, sos czosnkowy i inne gotowe sosy o wyrazistym smaku i jasnym odcieniu tworzą świetną podstawę zielonych sosów. Wybieraj aksamitne, doskonale doprawione sosy – dzięki nim bez problemu stworzysz oryginalne propozycje do wiosennego menu.