Kilka słów o zimowych deserach

Goście restauracji coraz częściej oczekują na talerzach tzw. starych, dobrych klasyków. Oczywiście przyjemnie czasem skosztować czegoś nowatorskiego co wyglądem przypomina dzieło sztuki, jednak klasyczna szarlotka na ciepło z waniliowymi lodami, czy flambirowane naleśniki bądź owoce, to deserowe hity z poprzednich lat . Warto do nich wracać, szczególnie w tym okresie. Ale klasyk nie musi być przecież nudny i nie musi być w identycznym wydaniu, jak sprzed lat – dajmy tym deserom „nowe życie” wspierając je odrobiną nowoczesności. Dodatek kilku kulek owocowego kawioru Fan&Joy połączonych z klasycznym deserem, np. Creme Brulee z jagodowymi kulkami sprawi, że połączymy te dwa światy – klasyczny i nowoczesny. Flambirowane naleśniki z pewnością polubią się z Sosem Toffi, który na ciepło w połączeniu ze świeżo otartą skórką z pomarańczy i odrobiną likieru oraz kilka dekoracyjnych kulek o smaku pomarańczy, pozostawi przemiłe wspomnienia – zarówno te smakowe, jak wizualne – mówi Łukasz Lisowski, Szef Kuchni, Ekspert ds. Gastronomii w Fanex.


Fanex