Ciekawostki

Przepisy na potrawy z dyni – dodaj złocistych barw swojemu menu

Udostępnij

Dynia – królowa jesieni

Jakie warzywo jest symbolem jesieni? Pierwsze skojarzenie to oczywiście dynia – pomarańczowa, pękata kula. Posiada wiele różnorodnych odmian, a niektóre z nich przypominają raczej cukinię. Dania z dynią w okresie jesiennym cieszą się coraz większą popularnością. Jak wprowadzić ją do sezonowej karty? Poniżej znajdziesz przepisy na potrawy z dyni oraz kilka pomysłów na wykorzystanie dyni jako ozdoby lokalu.

Nie tylko pyszna, ale również zdrowa – dlaczego warto stawiać na dynię?

Dynia to doskonałe źródło witamin i minerałów. Miąższ dyni jest bogaty w witaminę A, C i E, kwas foliowy, niacynę, wapń, magnez, selen, potas i cynk. Dynia dostarcza ponadto organizmowi białka i błonnika pokarmowego. Niech nie zmyli Cię charakterystyczny słodki smak – dynia jest stosunkowo niskokaloryczna, dlatego sprawdzi się idealnie w roli składnika dietetycznych deserów. W polskich sklepach spotkać można od kilku do nawet kilkunastu odmian, a do najpopularniejszych należą: hokkaido, dynia zwyczajna i olbrzymia. Nie bez znaczenia jest także fakt, że jesienią dynia jest stosunkowo niedroga, dzięki czemu może być wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również jako dekoracja lokalu. Zdecydowanie warto zatem sięgnąć po przepisy na potrawy z dyni.

Dekoracje z dyni - Fanex

Krem dyniowy – znana i lubiana zupa w kilku odsłonach

Krem z dyni cieszy się zawsze dużym uznaniem, dlatego doskonale sprawdzi się w roli lunchu w sezonowym menu. Klasyczny krem z dyni powstaje na bazie pieczonych warzyw, a każdy kucharz przyrządza go nieco inaczej – z dodatkiem gruszki, imbiru, mleka kokosowego, kuminu... Bazą jest rosół lub bulion, dynia oraz cebula i czosnek. Z czym serwować krem z dyni? Wszelkiego rodzaju ziarna i orzechy pasują tu idealnie. Ciekawą propozycją będzie krem z dyni z bekonowymi chipsami – wystarczy podpiec kawałki bekonu na suchej patelni. Zwykłe grzanki zastąpić mogą także nachosmeksykański krem z dyni to rozgrzewające danie w sam raz na jesienny lunch.

Krem dyniowy - Fanex

Placki dyniowe – wytrawne i na słodko

Wytrawne placki dyniowe to świetne czekadełko dla odwiedzających jesienią lokal gości. Najlepsze będą smażone na chrupko na podobieństwo placków ziemniaczanych lub zapiekane. Jogurt naturalny możesz w nich zastąpić kozim. Ciekawym wariantem będą także placki z dodatkiem sera lub w wersji dietetycznej – cukinii. Niewielkie placki dyniowe i sos czosnkowy lub ostry dressing smakują doskonale na zimno, dlatego mogą być serwowane w ramach drobnej przekąski. Słodkie placki dyniowe to z kolei propozycja na deser lub ciepłe śniadanie. Takie placuszki powinny być przede wszystkim lekkie i puszyste. Od tradycyjnych pankejków odróżnia je delikatny dyniowy posmak. W roli dodatków świetnie sprawdzi się sos czekoladowy, cukier puder lub świeże owoce.

Placki dyniowe - Fanex

Frytki z dyni – oryginalna przekąska

Pieczone frytki z dyni są nie tylko wyśmienite, ale również zdrowsze od tradycyjnych frytek smażonych na oleju – jeśli chcesz wprowadzić do menu kilka dietetycznych pozycji, frytki z dyni z pewnością będą cieszyły się dużym powodzeniem. Dyniowe frytki pasują także do wielu dań – można doprawić je w niemal dowolny sposób. Jeśli chcesz serwować je jako przekąskę, polecamy pieczenie z dodatkiem aromatycznej oliwy i sezamu oraz podawanie z kilkoma wytrawnymi sosami. Klasyczny ketchup to oczywiście podstawa. Świetnie sprawdzi się także sos serowy, czosnkowy lub ostrzejsze propozycje.

Frytki z dyni - Fanex

Ozdoby z dyni – wykorzystaj sezonowe warzywa do dekoracji

Rozmaite kształty i kolory różnych odmian dyni warto wykorzystać do stworzenia sezonowej aranżacji lokalu. Jeśli chodzi o ozdoby z dyni, prym wiedzie oczywiście pomarańczowa dynia olbrzymia. Doskonale prezentuje się w towarzystwie kilku mniejszych kolorowych warzyw. Wydrążona dynia może stać się oryginalnym kwietnikiem – wystarczy wyjąć miąższ ze środka zamiast kroić ją na kawałki. Drobniejsze patisony występują w kolorze żółtym, zielonym oraz białym –  idealnie sprawdzą się w roli mniejszych ozdób na stoliki. Możesz także stworzyć finezyjne ozdoby z dyni piżmowej pomalowanej na dowolne kolory. Dyniowe dekoracje świetnie łączą się z wrzosami, stroikami ze słomy, wieńcami ze zbóż i innymi rustykalnymi dodatkami. Szukasz czegoś nowocześniejszego? Wydrąż i powycinaj dynie, a do ich wnętrza włóż kolorowe lampki na baterie – w ten sposób powstaną przyciągające uwagę lampy, które klienci z pewnością sfotografują, a zdjęcia umieszczą na swoich profilach w mediach społecznościowych. W ten sposób zyskujesz dodatkową reklamę!


Jesienne dania z grzybami – sezonowe propozycje, które warto wykorzystać

Dania rozgrzewające – przygotuj sezonowe ostre menu

Zobacz inne

0