Pomidory dojrzewające w słońcu są bardzo słodkie i mają o wiele więcej aromatu niż te szklarniowe, dostępne cały rok. Ale pomidory w puszce też są bardzo cenne i wartościowe. Dlaczego? Ze względu na to, iż zawierają dużą ilość LIKOPENU czyli przeciwutleniacza o właściwościach antynowotworowych.
Likopen zwalcza wolne rodniki, których nadmierne nagromadzenie w organizmie prowadzi do powstania „stresu oksydacyjnego”, sprzyjającego przedwczesnemu starzeniu się komórek, a także powstawaniu wielu chorób, między innymi tych śmiertelnie niebezpiecznych. Silne antyoksydacyjne działanie likopenu, odpowiada za większość prozdrowotnych właściwości tej substancji.
– Zmniejsza stany zapalne
– Przeciwdziała nowotworom
– Wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
– Obniżania poziom cholesterolu
– Utrzymuje skórę w dobrej kondycji
– Wzmacnia kości
– Zwiększa płodność mężczyzn
Warto wiedzieć, że zawartość likopenu w pomidorach nie zmniejsza się podczas obróbki. Wręcz przeciwnie – znacząco się zwiększa. Całe świeże pomidory zawierają go o połowę mniej, niż te przetworzone. Dlatego warto jadać sosy pomidorowe, przeciery i keczupy. W przyswojeniu likopenu pomaga tłuszcz, dlatego sosy do makaronu z pomidorów z puszki i oliwy to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także wielka korzyść zdrowotna.
Czy wiecie, że 100g naszego Ketchupu nr VII, przygotowujemy z 200g świeżych pomidorów?
Nie wybrano galeria lub galeria została usunięta