07.03.2023
Aktualności
03.08.2017 r.
Fanex wprowadził rebranding opakowań i zapowiada kolejne zmiany
Fanex – polski producent sosów dla branży HoReCa, wprowadził zapowiadane zmiany dotyczące identyfikacji wizualnej opakowań swoich produktów. Firma zastosowała awangardowe i wyróżniające się butelki w czarnym kolorze, uprościła etykiety oraz zastosowała na nich nowatorskie oznakowania numeryczne. Fanex zapowiada również gruntowną przebudowę strony internetowej oraz e-sklepu marki, licząc na szersze dotarcie także do klientów detalicznych.
Główną ideą zmiany wizerunku Fanex jest podkreślenie wysokich standardów jakościowych firmy oraz szerokiego portfolio jej sosów i dodatków do gastronomii – firma obecnie posiada w swojej ofercie ponad 50 dobrze sprzedających się produktów. Wprowadzenie eleganckich i wyróżniających się butelek w czarnym kolorze, odzwierciedla wysokowartościową jakość produktów firmy oraz podążanie marki za rynkowymi trendami designu opakowań. Ma także symbolizować pozycję Fanexu, jako lidera w swojej branży, tj. marki która poprzedni rok zakończyła z 15% wzrostem sprzedaży.
- Jak pokazują badania rynku, w Polsce zauważalny jest coraz większy popyt na produkty spożywcze Premium oraz wyroby oparte o naturalne składniki i zasadę tzw. czystej etykiety. Zmieniając kolor opakowań na czarny, chcemy zasygnalizować, że produkty naszej marki są ponadprzeciętnej jakości Premium. Ponadto czerń to ostatnio wielki hit kolorystyczny w gastronomii, a my chcemy podążać za ciekawymi trendami, zachowując naszą ponadczasową jakość – mówi Piotr Kubiczek, Dyrektor Handlowy w firmie Fanex.
Etykiety produktów zyskały nowatorskie oznakowanie numeryczne. Teraz klienci mogą łatwiej, na pierwszy rzut oka, odszukać wybrane receptury spośród szerokiej, gamy ponad 50-ciu wyrobów producenta dostępnych w sprzedaży. Numeracja w znaczący sposób uporządkowała portfolio produktowe, a do tego dodano także specjalne symbole, które jasno określają przykłady zastosowania poszczególnych sosów i dodatków. Zmieniła się też wielkość etykiet - stały się szersze, a na ich brzegach pojawiły się dodatkowe identyfikacje produktu widoczne niezależnie od tego, w którą stronę zwrócone jest opakowanie.
Już niebawem Fanex wprowadzi zupełnie nową stronę wizerunkową marki oraz diametralnie odświeżoną platformę sklepu internetowego. Z jednej strony celem tych działań jest - jak w przypadku opakowań – odświeżenie wizerunku marki, z drugiej zaś jeszcze szersze dotarcie z ofertą produktową do oczekujących na nią klientów detalicznych.
- Od lat jesteśmy nastawieni głównie na sprzedaż naszych wyrobów w kanale B2B. Coraz częściej dostajemy jednak sygnały od Klientów indywidualnych, którzy po spróbowaniu wyrobów Fanex, np. w punktach typu convenience store pytają o szerszą dostępność naszych produktów w sprzedaży detalicznej. Postanowiliśmy zatem rozbudować nasz sklep internetowy oraz wprowadzić w nim szereg nowych produktów, funkcjonalności i udogodnień. Efekty będą widoczne już niebawem – dodaje Piotr Kubiczek.
***
Fanex Sp. z o.o. zajmuje się od 1988 roku produkcją: sosów, ketchupów, majonezów, musztard, dressingów, marynat, paluszków i innych przekąsek dla odbiorców gastronomicznych i detalicznych. Firma jest prywatną, rodzinną spółką z polskim kapitałem.
Produkcja firmy Fanex skupia się głównie na wyrobach zaspokajających potrzeby i wymagania szeroko pojętej gastronomii oraz sieci marketów detalicznych. Wykorzystuje naturalne surowce o najwyższych parametrach jakościowych. W ofercie posiada zarówno wyroby sygnowane własnym logo „Fanex” (to około 300 podstawowych receptur produktowych), jak i marki własne, tworzone na specjalne potrzeby Klientów.
Kluczowe produkty Fanexu zostały wielokrotnie wyróżnione i docenione przez konsumentów. Flagowe dla producenta: „Ketchup nr 7” oraz „Majonez wyborowy” od dwudziestu lat są sygnowane znakiem jakości "Q" zastrzeżonym na rzecz Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji, natomiast „Ketchup nr 7”, „Sos Tysiąca Wysp”, „Sos Gyros” oraz „Sos Meksykański” zostały wyróżnione znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” przyznawanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.