Wróć do Przepisów

Włoska kanapka z grillowanym kurczakiem i sosem bazyliowym

Czas przygotowania

19

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • półbagietka (paluch) [2 szt.],
  • pierś z kurczaka [1 szt.],
  • przyprawa do kurczaka Fusion Spices [1 łyżka],
  • sos bazyliowy Fanex [8 łyżek],
  • dojrzewająca kiełbasa wieprzowa Spinata Piccante lub inna ulubiona [10 plastrów],
  • grillowana papryka (może być też konserwowa) [6 kawałków],
  • mozzarella w serwatce [2 szt.],
  • rukola [4 garstki],
  • oliwa z oliwek [2 łyżki].

Sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawą do kurczaka Fusion Spices, a następnie zamarynuj mięso. Pierś usmaż na grillu lub na grillowej patelni. Po usmażeniu wystudź i pokrój w plastry. Ser również pokrój w plastry.
  2. Bułki przekrój wzdłuż na pół a następnie każdą połówkę posmaruj równomiernie sosem bazyliowym Fanex.
  3. Na dolne połówki pieczywa nałóż rukolę a następnie kolejno: plastry kiełbasy, kurczaka, kawałki papryki oraz plastry mozzarelli.
  4. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa i lekko dociśnij dłonią. Każdą z nich zawiń ściśle w pergamin, zwiąż ozdobną dratwą i przekrój na połówki. Gotowe!

Odkryj również: przepis na chrupiącą kanapkę z New Yorker’ami.

TIP

Jeśli jesteś wege, mięso zastąp grillowanymi warzywami, wybór jest ogromny – czerwona cebula, bakłażan, cukinia, grzyby portobello, smażone pieczarki…


Sprawdź inne przepisy

0