Wróć do Przepisów

Tort czekoladowy z wiśniami

Czas przygotowania

90

Ilość porcji

6-8

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • wiśnie w żelu Fanex [8 łyżek],
  • polewa czekoladowa Fanex [¾ szkl.],
  • masło [2 łyżki],
  • śmietanka 30% [2 łyżki],
  • orzeszki ziemne prażone solone [3 łyżki],
  • świeże owoce do dekoracji, np. maliny, borówki,
  • mięta do dekoracji.

Tort z wiśniami – biszkopt:

  • mąka pszenna [½ szkl.],
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki],
  • jajka [4 szt.],
  • cukier [½ szkl.],
  • kakao [3 łyżki].

Syrop:

  • woda [100 ml],
  • cukier [100 g],
  • wanilia [¼ laski],
  • cytryna [1 plaster].

Sposób przygotowania

Tort czekoladowy z wiśniami przepis – krok po kroku:

 

  1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ziarenka. Ugotuj syrop cukrowy: w rondelku połącz wodę, cukier oraz wanilię – całość zagotuj mieszając, aby cukier rozpuścił się. Na koniec dodaj plaster cytryny, syrop pozostaw do wystudzenia. Tortownicę o średnicy 15 cm posmaruj masłem a następnie wyłóż pergaminem – wytnij pasek, który otuli boki tortownicy oraz okrąg wypełniający dno tortownicy.
  2. Piekarnik nagrzej do 180°C – góra i dół. Białka oddziel od żółtek. W misce ubij białka z odrobiną soli, powoli dodawaj cukier. Następnie dodawaj żółtka i mieszaj.
  3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao przesiej razem przez sitko, aby napowietrzyły się. Dodawaj partiami do masy jajecznej i mieszaj powoli.
  4. Gotowe, jednolite ciasto wyłóż do tortownicy i wstaw do piekarnika – piecz przez ok. 35 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest mokre). Wyjmij natychmiast z piekarnika i odstaw na kilka minut – po tym czasie tortownicę odwróć na drugą stronę i pozostaw do wystygnięcia. To sprawi, że upieczone ciasto będzie miało równe zarówno spód, jak i górę.
  5. Ciasto wyjmij z tortownicy, przekrój długim ostrym nożem na trzy części. Każdą z nich nasącz przygotowanym syropem.
  6. Na pierwszy placek nałóż połowę wiśni i równomiernie rozsmaruj, przykryj drugim plackiem i nałóż pozostałe wiśnie. Nałóż trzeci placek i dociśnij dłonią.
  7. W rondelku podgrzej polewę czekoladową Fanex, zdejmij z ognia i dodaj masło oraz śmietankę. Całość wymieszaj do momentu rozpuszczenia masła, a następnie przygotowaną polewę wylej na tort.
  8. Wierzch tortu natychmiast posyp pokruszonymi orzeszkami oraz owocami i udekoruj listkami mięty. Tort wstaw do lodówki na 30 minut, aby polewa stężała. Gotowe!

Odkryj również: przepis na panna cotta z galaretką malinową i kawiorem owocowym.

TIP

To z pewnością Cię zainteresuję: polewy i slodkie sosy Fanex.


Sprawdź inne przepisy

0