Wróć do Przepisów

Tajska zupa z kurczakiem i grzybami Shimeji

Czas przygotowania

34

Ilość porcji

6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • pierś z kurczaka [1 szt.],
  • marynata o smaku mango i kokosa Fusion Spices [2 łyżki],
  • makaron ryżowy Vermicelli [100 g],
  • bulion drobiowy [1 L],
  • mleko kokosowe [400 ml (1 puszka)],
  • pasta curry czerwona [1 łyżka],
  • cebula [1 nieduża szt.],
  • papryka czerwona [1 szt.],
  • marchewka [1 szt.],
  • pieczarki [100 g],
  • grzyby Shimeji [100 g],
  • sos rybny do smaku,
  • kolendra świeża [1 pęczek],
  • olej [3 łyżki],
  • limonka [1 szt.].

Sposób przygotowania

Jak zrobić tajską zupę z kurczakiem – przepis krok po kroku:

 

  1. Mięso pokrój w niedużą kostkę, cebulę pokrój w piórka, paprykę oraz marchewkę w cienkie paski. Pieczarki pokrój w ósemki (mniejsze wystarczy na ćwiartki), a grzyby Shimeji odetnij od nasady tak, aby porozdzielały się. Kolendrę pokrój drobno ostrym nożem a makaron namocz w gorącej wodzie i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W niedużym garnku rozgrzej olej i przesmaż pastę curry, dodaj mięso i smaż chwilę razem. Następnie dodaj cebulę, wymieszaj i przesmaż jeszcze wszystko razem.
  3. Do garnka wlej bulion i zagotuj – zmniejsz ogień. Następnie dodaj pokrojone warzywa: paprykę, marchewkę oraz pieczarki i Shimeji (zarówno pieczarki, jak i Shimeji nie potrzebują dużo czasu, aby były gotowe). Gotuj kilka minut a następnie dodaj namoczony i pokrojony makaron.
  4. Wlej kokosowe mleko, dodaj marynatę o smaku mango i kokosa i wymieszaj. Zupę dopraw do smaku sosem rybnym oraz wyciśniętym sokiem z limonki. Na koniec dodaj pokrojoną świeżą kolendrę i podawaj.


 
Zobacz także: przepis na włoską zupę krem z pomidorów.

TIP

Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać nieco więcej pasty curry. Natomiast zamiast kurczaka możesz użyć również krewetek!


Sprawdź inne przepisy

0