Wróć do Przepisów

Rumiana chałka po francusku z cynamonem i wiśniami

Czas przygotowania

15

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • chałka [1 szt.],
  • wiśnie w żelu Fanex [6-8 łyżek],
  • mleko [½ szkl.],
  • jajka [2 szt.],
  • cukier [2 łyżeczki],
  • cynamon [2 szczypty],
  • masło do smażenia,
  • świeża mięta lub melisa do dekoracji.

Sposób przygotowania

Chałka smażona na patelni – krok po kroku:

 

  1. W miseczce roztrzep jajka, dodaj mleko, cukier oraz cynamon i wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej masło.
  2. Chałkę pokrój w dwucentymetrowej grubości kromki, następnie maczaj w przygotowanym mleku i kładź na patelni. Smaż na średnim ogniu, z obu stron do momentu zrumienienia.
  3. Rumiane grzanki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełóż na talerz, na każdą kromkę nałóż łyżeczkę wiśni i udekoruj listkami świeżej mięty. Przepyszne i szybkie śniadanie dla całej rodziny gotowe w 15 minut!

Odkryj także: przepis na mus z gorzkiej czekolady z wiśniami oraz zobacz, jak upiec sernik na kruchym spodzie z polewą malinową.

TIP

Do chałki smażonej, zamiast wiśni możesz użyć, np. owocowej polewy lub domowego dżemu.


Sprawdź inne przepisy

0