Wróć do Przepisów

Pieczone żeberka z sosem BBQ – przepis wideo

Czas przygotowania

838

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Sposób przygotowania

Jak zrobić pieczone żeberka – krok po kroku:

 

  1. Żeberka podziel na porcje, następnie posyp marynatą maślaną z solą i pieprzem wymieszaną z kminem i kolendrą – przykryj folią i odstaw do lodówki na całą noc.
  2. Po tym czasie rozgrzej garnek z oliwą (3 łyżki) i obsmaż porcje żeberek, dodaj obrane i pokrojone warzywa i smaż chwilę razem. Zalej wodą tak, aby przykryła mięso. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień – żeberka duś do miękkości. Gdy będą miękkie, garnek zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia w wywarze.
  3. Sos barbecue Fanex wymieszaj z miodem oraz oliwą (3 łyżki) a następnie dokładnie posmaruj żeberka. Porcje mięsa ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 10-12 minut, uważając aby się nie przypaliły. Gotowe żeberka podawaj z sałatą i pieczonymi ziemniakami z kwaśną śmietaną i szczypiorem.


 
Zobacz także: przepis na polędwiczkę wieprzową.

TIP

Tak przygotowane żeberka idealnie sprawdzą się również na grillu! A jeśli lubisz ostre smaki, do sosu barbecue z miodem dodaj szczyptę płatków chili.


Sprawdź inne przepisy

0