Wróć do Przepisów

Marynata do mięsa wieprzowego

Czas przygotowania

8

Ilość porcji

1

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Sposób przygotowania

Jak zrobić marynatę do mięsa wieprzowego – krok po kroku:

 

  1. W miseczce połącz: musztardę słoneczną Fanex, przyprawę do mięs Fusion Spices, majeranek, czarny pieprz, sól oraz olej.
  2. Czosnek oraz zioła posiekaj drobno i dodaj do miseczki z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko razem dokładnie.
  3. Przygotowane wcześniej mięso (oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem) posmaruj dokładnie z każdej strony i odstaw w chłodne miejsce na 8 godzin.
  4. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i pozostaw przed pieczeniem w pokojowej temperaturze na 1 godzinę, aby ogrzało się. Zawiń ściśle w aluminiową folię formując wałek.
  5. Tak zamarynowane mięso (schab lub karkówkę) piecz w temp. 180°C przez ok. 60 minut na każdy przypadający kilogram mięsa. Po wyjęciu z piekarnika mięso pozostaw w folii do wystudzenia lub natychmiast podawaj, krojąc je w grube plastry.

To może Ci się sposobać: przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową.

TIP

W takiej marynacie możesz przygotować również polędwiczkę wieprzową – ale pamiętaj, że czas pieczenia zdecydowanie będzie krótszy (25-27 minut dla jednej polędwiczki w temp. 180°C).


Sprawdź inne przepisy

0