Przepisy
Składniki
Ciasto na pizzę, ok 700g
Salsa mexicana Fanex 1 szkl.
Sos serowy Fanex do podania
Mięso wołowe mielone 500g
Koncentrat pomidorowy Tres Amigos 2 łyżki
Ser Mimolette 150-180g
Fasola czerwona w puszce 150g
Kukurydza w puszce 150g
Cebula biała 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Olej 3 łyżki
Jajko 1 szt.
Sezam 1 łyżka
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Ciasto podziel na 12 jednakowej wielkości kawałków, następnie uformuj z nich kulki. Przygotuj formę do pieczenia muffin’ek, oprósz lekko mąką i włóż do każdego wgłębienia porcję ciasta – odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formę wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i piecz 10-12 min. Po upieczeniu bułki wystudź, przekrój na połówki i opiecz na patelni.
- Cebulę oraz odsączoną papryczkę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Fasolę oraz kukurydzę odsącz na sicie. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach a jajko roztrzep widelcem w miseczce.
- W niedużym garnku rozgrzej olej, przesmaż czosnek oraz cebulę; następnie dodaj mięso i smaż do momentu zbrązowienia mieszając co chwilę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, smaż 3 minuty, dodaj Salsę mexicana Fanex i zagotuj. Po tym czasie do mięsa dodaj odsączoną fasolę oraz kukurydzę i ponownie zagotuj – sos dopraw do smaku.
- W blasze do pieczenia rozłóż dolne połówki upieczonych bułek, następnie na każdą z nich nałóż porcję mięsnego sosu i posyp równomiernie startym serem. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, posmaruj jajkiem i posyp sezamem.
- Blachę wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj do momentu zrumienienia. Gotowe kanapki podawaj z sosem serowym Fanex
TIP
Jeśli chcesz zaostrzyć smak kanapek, do mięsnego sosu dodaj jeszcze pokrojoną papryczkę jalapeno.