Wróć do Przepisów

Chrzanowa zupa krem z jajem przepiórczym i prażoną cebulką

Czas przygotowania

45

Ilość porcji

10

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • bulion mięsny lub warzywny [1,8 l],
  • chrzan Fanex [150 g],
  • cebula prażona Tres Amigos [4 łyżki],
  • cebula biała [1 szt.],
  • czosnek [2 ząbki],
  • por, biała część [½ szt.],
  • pietruszka korzeń [2 szt.],
  • seler [1 mała szt.],
  • ziemniaki [2-3 szt.],
  • jabłko [1 szt.],
  • majeranek [1 łyżka],
  • śmietana 15% [200 ml],
  • masło [2 łyżki],
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • jajka przepiórcze [10 szt.],
  • olej do smażenia jaj [2 łyżki],
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Warzywa oraz jabłko obierz, a następnie pokrój na mniejsze części, czosnek posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej masło i przesmaż cebulę, czosnek, selera, pora, jabłko oraz korzeń pietruszki – smaż na średnim ogniu 5-7 minut cały czas mieszając. Dodaj majeranek i wymieszaj. Do garnka wlej bulion – całość doprowadź do wrzenia a następnie dodaj pokrojone ziemniaki.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy warzywa będą już miękkie. Dodaj śmietanę oraz chrzan Fanex, ponownie zagotuj, a następnie całość zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Jajka przepiórcze wybij ostrożnie na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i usmaż.
  5. Gotową zupę nalej do talerzy, posyp prażoną cebulką, nałóż usmażone jajko przepiórcze i udekoruj listkami natki pietruszki.


 
Zobacz również: przepis na zupę włoską krem z pomidorów.

TIP

Jeśli lubisz wyszukane smaki, zupę przed podaniem skrop truflową oliwą.


Sprawdź inne przepisy

0