Jeszcze do niedawna przerwa na lunch oznaczała w wielu biurach wspólne zejście do restauracji lub zamówienie jedzenia na wynos. Obecnie część firm przeszło w tryb pracy zdalnej, inne stosują wariant hybrydowy, w którym pracownicy pojawiają się w biurze tylko w określone dni. W takich warunkach trudno o wspólne lunche i spędzanie przerw w pracy ze współpracownikami. Czy w takiej sytuacji warto wprowadzać menu lunchowe i jaki lunch do pracy zaproponować osobom pracującym w trybie zdalnym?
Menu lunchowe – dlaczego jest tak istotne?
Poranna kawa i lekkie śniadanie, zdrowy lunch lub przekąski, a po południu – wspólny obiad lub kolacja z domownikami? Choć wydawać by się mogło, że praca zdalna sprzyja przygotowywaniu wartościowych i jednocześnie pysznych posiłków, to jednak rzeczywistość wygląda czasem zupełnie inaczej. Podczas pracy zdalnej często zdarza nam się zapominać o porach posiłków, przedłużać pracę czy sięgać po mniej zdrowe przekąski. Gdy pojawia się natłok obowiązków, śniadanie o godzinie 13 nie jest niczym dziwnym. W takiej sytuacji wiele osób decyduje się zamówić lunch do pracy – nawet jeśli biuro znajduje się na ich kanapie.
Menu lunchowe powinno różnić się od regularnej oferty: nie każdy chce zamawiać dwudaniowy posiłek, jeśli w planach ma później obiad z rodziną. Lunch na wynos oraz dowóz to w takiej sytuacji najlepsze rozwiązanie. Z punktu widzenia restauratorów menu lunchowe to sposób na przyciągnięcie klientów: obostrzenia związane z pandemią sprawiają, że posiłki z dowozem lub lunch na wynos to jedyna szansa na utrzymanie restauracji i pozyskanie nowych klientów. Wiosna to doskonały moment na wprowadzenie nowego menu lunchowego: co powinno się w nim znaleźć?
Sałatki na lunch – klasyka, która nigdy się nie znudzi!
Sałatki na lunch to razem z kanapkami najpopularniejsze rozwiązanie; wystarczy kilka składników, by stworzyć pyszną kompozycję. Sałatki na lunch nie wymagają podgrzania, dlatego wiele osób tak chętnie sięga po nie w przerwie pomiędzy zadaniami służbowymi. Menu lunchowe nie może obyć się bez sałatek! Doskonałą propozycją będą zwłaszcza sałatki zawierające sezonowe warzywa. Wiosna to także ostatni moment na rozpoczęcie pracy nad sylwetką przed sezonem urlopowym, dlatego tak wiele osób wybiera właśnie taki lunch do pracy. Świeże, chrupiące warzywa z dressingiem Vinaigrette, sałatka z rukolą, serem kozim i figami, wiosenna sałatka ze szparagami – te pozycje w menu zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem.
Fast foody – szybki lunch do pracy dla miłośników wyrazistych smaków
Fast food to sposób na szybki zastrzyk energii w przerwie pomiędzy rozmowami z klientami; od czasu do czasu każdy może sobie na niego pozwolić! Klasyczny burger w zestawie z frytkami, hot dog XXL czy nafaszerowany mięsem i dodatkami kebab potrafią błyskawicznie przywrócić siły. Nie ma się zatem co dziwić, że fast foody są tak chętnie zamawiane i warto wyjść naprzeciw preferencjom klientów. Najnowsze trendy żywieniowe wskazują, że coraz więcej osób sięga po wegetariańskie alternatywy tradycyjnych fast foodów. Burger z kotletem z soczewicy czy kanapka z grillowanym serem halloumi sprawdzą się w tej roli doskonale.
Oryginalne zupy – idealne przy pracy zdalnej
Zupy oraz kremy w menu lunchowym to strzał w dziesiątkę! Aromatyczna zupa z dodatkami to zbilansowany posiłek, a jej dodatkową zaletą jest możliwość podgrzania jej w dowolnym momencie – to rozwiązanie z pewnością przypadnie do gustu zapracowanym osobom. Zupy zawsze cieszyły się dużym zainteresowaniem; w momencie zamknięcia restauracji i przejścia wielu firm w tryb pracy zdalnej stanowią doskonałą propozycję jako lunch na wynos.
Jak wyróżnić swoje menu lunchowe?
Lunch do pracy z dowozem wprowadziło wiele restauracji, dlatego ważne jest nie tylko skomponowanie ciekawej karty, ale również wyróżnienie jej spomiędzy propozycji konkurencji. Warto postawić na oryginalność i tworzyć mniej oczywiste kompozycje. Tradycyjne smaki uzupełnione o interesujące składniki to najlepszy przepis na sukces. Zadbaj także o szczegóły: dodatkowy sos barbecue do frytek w praktycznym opakowaniu, grzanki lub pieczywo czosnkowe jako uzupełnienie kremu z warzyw czy sałatka ozdobiona jadalnymi kwiatami – to drobiazgi, które przyciągną uwagę klientów i sprawią, że ponownie zdecydują się na zamówienie.