Okres wdrażania szczególnych środków bezpieczeństwa w związku z pandemią wirusa SARS-CoV-2 to niezwykle trudny czas dla gospodarki i prowadzenia biznesu, w tym branży HoReCa. Istnieją jednak rozwiązania stanowiące kompromis pomiędzy implementacją zaleceń WHO a dbaniem o prosperowanie bez szwanku prowadzonego lokalu gastronomicznego. Nie ma znaczenia czy mowa o restauracji, trattorii, naleśnikarni, barze typu fast food czy własnej pizzerii. Wszystkie z wymienionych mają do dyspozycji koło ratunkowe w postaci dostawy jedzenia do domu. Ta usługa pozwala kontynuować działalność i sprzedaż oferowanych potraw nawet w warunkach powszechnego ograniczenia mobilności ludzi i konieczności respektowania nakazu izolacji. Lokalizacja restauracji odgrywa przy tym znaczenie drugorzędne. Wystarczy, żeby znajdowała się w granicach terytorialnych miejscowości, w której przebywa osoba zamawiająca. Koszt świadczenia usługi dowozu jedzenia można zrekompensować sobie nałożeniem dodatkowej opłaty za każdy pokonany kilometr.
Zalety jedzenia z dowozem
Jedną z największych zalet jedzenia z dowozem jest możliwość realizacji w ciągu dnia roboczego większej ilości zamówień niż w przypadku obsługi stacjonarnej, a to dlatego, że wydajność pracy nie jest w tym wypadku limitowana warunkami lokalowymi, czyli metrażem i ilością stolików. W odróżnieniu od wyjścia do restauracji domowa konsumpcja nie wiąże się z jakimkolwiek dress code’em. Dzięki temu w domowych pieleszach nawet najbardziej wykwintnymi specjałami można raczyć się w dresie lub szlafroku. Do tego jedzenie na wynos nadaje się do tego, by zakupić je w większych ilościach w celu przechowania w lodówce i zaserwowania na stół nazajutrz. Jednak aby nie utraciło w ten sposób swoich walorów smakowych istotna jest właściwa selekcja produktów, z których jest przyrządzane. Szczególnie istotne znaczenie odgrywa przy tym dobór przypraw o ciekłej konsystencji i sosów. Jeżeli zbyt szybko utracą świeżość, zwarzą się pod wpływem zmiany temperatury lub utracą intensywność smaku, posiłek nie będzie już tak satysfakcjonujący, a w skrajnych przypadkach wręcz zrujnowany. Na szczęście sosy Fanex mogą poszczycić się najwyższą jakością, dzięki czemu skutecznie zapobiegają takim kulinarnym katastrofom.
Najlepsze sosy dla gastronomii a dostawa jedzenia do domu
Fanex sosy to bogata gama profesjonalnych produktów spożywczych do stosowania w gastronomii oraz w domowym użytku. Urzekają niepowtarzalnym smakiem i aromatem, są produkowane według najwyższych standardów z najlepszej jakości półproduktów, a przy tym rozlewane do praktycznych i funkcjonalnych opakowań, które są nie tylko wygodne w użytkowaniu, ale też zabezpieczają zawartość przed rozlaniem w trakcie transportu. To czyni je optymalnymi sosami dla gastronomii. Szczególnym uznaniem na rynku cieszy się ketchup Fanex, znajdujący zastosowanie w doprawianiu bardzo wielu dań, zarówno tych swojskich, jak i tych, które przywędrowały tu z różnych zakątków świata. Doskonale sprawdza się też jako kropka nad „i” kanapek i tostów.
Dostawa jedzenia do domu – jak to się zaczęło
Jedzenie na dowóz nie stanowi wynalazku powstałego w następstwie aktualnej sytuacji. Usługa znana jest i świadczona od dawna. Kojarzona jest głównie z pizzą, ale obecnie oferuje ją większość lokali gastronomicznych bez względu na specjalizację kulinarną i rodzaj prowadzonej kuchni. Początki jedzenia na wynos sięgają czasów powstania pierwszych barów szybkiej obsługi, najszerzej spopularyzowanych najpierw w USA.
Na co zwracać uwagę, świadcząc usługę jedzenia na dowóz
Oferując jedzenie na wynos, bezwzględnie należy pamiętać o spełnieniu kryteriów takich jak:
- szybka dostawa jedzenia do domu;
- estetyczne i ekologiczne opakowanie;
- przyrządzanie potraw z wysokiej jakości produktów, których czas przydatności do spożycia nie jest bliski upłynięcia;
- stosowanie jedynie świeżych przypraw;
- korzystanie z najlepszych sosów dla gastronomii, czyli tych z oferty Fanex.