Wróć do Przepisów

Spring rolls z krewetkami i sosem słodkie chili

Czas przygotowania

35 min.

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Papier ryżowy 12 arkuszy

Krewetki 36 szt.

Sos Słodkie chili Fanex 1/3 szkl. + do podania

Sos rybny 1 łyżka

Sos sojowy jasny 2 łyżki

Marchewka 1 śr. szt.

Papryka czerwona 1 szt.

Cebula czerwona 1 mała szt.

Limonka 1 szt.

Sezam biały 1 łyżka

Kolendra świeża ½ pęczka

Olej sezamowy 1 łyżka

Olej do smażenia 1 łyżka

Sposób przygotowania

  1. Krewetki oczyść i osusz, otrzyj skórkę z limonki. W naczyniu połącz krewetki, skórkę z limonki oraz olej sezamowy. Zamarynowane krewetki usmaż na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (2 minuty) i odstaw do wystygnięcia.
  2. Paprykę, marchewkę oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Kolendrę pokrój drobno ostrym nożem; sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni na złoty kolor.
  3. W misce połącz sos Słodkie chili Fanex, sos rybny, sos sojowy oraz sok wyciśnięty z limonki – wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone warzywa, krewetki, kolendrę oraz sezam – wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli uważasz za stosowne.
  4. Przygotuj płaskie naczynie, do którego wlej zimną wodę – taką ilość, aby zanurzyć swobodnie arkusz ryżowego papieru. Do zimnej wody wkładaj po jednym arkuszu ryżowego papieru – należy go zanurzyć dosłownie na kilka sekund i wyjąć na deskę lub blat (pomimo, iż będzie jeszcze „sztywny” i nieelastyczny, po chwili bardzo szybko namięknie.
  5. Na środek arkusza połóż w poprzek porcję warzyw oraz po trzy krewetki. Całość zroluj dość ściśle (uważając, aby nie przerwać ciasta) zaczynając od boków tak, farsz nie wydostawał się na zewnątrz. Gotowe rolki przełóż na talerz posmarowany lekko olejem (ten zabezpieczy je przed sklejaniem) lub ułóż na pokrojonej w cienkie paseczki sałacie. Gotowe spring rolls’y podawaj z sosem Słodkie chili.

TIP

Takie spring rolls’y możesz podawać zarówno na zimno, jaki smażone na ciepło – obu wariantach smakować będą doskonale.


Sprawdź inne przepisy

0