Wróć do Przepisów

Spaghetti al nero di seppia z wędzonym łososiem i szparagami

Czas przygotowania

15

Ilość porcji

10

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Makaron spaghetti nero di sepia 1,2 kg

Sos śmietanowy Fan Drops Fanex 600 g

Wędzony łosoś w kawałku 500 g

Szparagi świeże zielone 900 g

Skórka otarta z 1 cytryny

Parmezan 50 g

Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i skrop oliwą – nie przelewaj wodą.
  2. Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki, ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (3-4 minuty).
  3. Łososia porwij na mniejsze kawałki a szparagi pokrój pod skosem na 3 cm kawałki, parmezan zetrzyj na tarce.
  4. Na patelni zagotuj ok. 100 ml wody, następnie dodaj sos śmietanowy Fan Drops, zmniejsz ogień i podgrzewaj do momentu, gdy dropsy rozpuszczą się. Następnie dodaj kawałki łososia oraz pokrojone szparagi, otartą skórkę z cytryny i wymieszaj.
  5. Do gorącego sosu włóż ugotowany makaron i wymieszaj, następnie wyłóż na talerze, posyp startym serem i udekoruj listkami pietruszki.

TIP

Doskonałym dodatkiem do takiego makaronu będzie pokruszony ser pleśniowy blue.


Sprawdź inne przepisy

0