Wróć do Przepisów

Smażone medaliony z sosem seczuańskim

Czas przygotowania

30

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Polędwiczka wieprzowa 1 szt. ok. 500 g
Sos Seczuański Fanex 200 g
Przyprawa do mięs 2 łyżki
Sezam czarny 1 łyżka
Sezam biały 1 łyżka
Olej do smażenia
Warzywa:
Kapusta czerwona 200 g
Groszek cukrowy 50 g
Pieczarki 10 szt.
Czosnek 2 ząbki
Papryczka chili 1/3 szt.
Imbir nieduży kawałek
Limonka 2 plasterki
Orzeszki ziemne prażone niesolone 2 łyżki
Olej sezamowy 1 łyżka
Sos rybny 1 łyżka
Sos sojowy jasny 2 łyżki
Kolendra świeża ½ p.

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść z błon i osusz na papierowym ręcznikiem. W miseczce połącz przyprawę do mięs oraz oba rodzaje sezamu i wymieszaj. Polędwiczkę dokładnie obtocz w przyprawie i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Mięso zdejmij z patelni i pokrój na desce na osiem jednakowej grubości medalionów. Medaliony obsmaż w takiej postaci z obu stron i rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Sos seczuański Fanex wlej do rondelka, dodaj plastry limonki i podgrzej.
2. Czosnek posiekaj drobno, imbir zetrzyj na drobnej tarce, kolendrę i chilli również pokrój drobno. Kapustę oraz groszek pokrój w cienkie paski, czosnek w „ósemki”. Blachę z medalionami wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz ok. 5-7 minut.
3. W międzyczasie rozgrzej woka, wlej 2 łyżki oleju i olej sezamowy, przesmaż czosnek, imbir i chilli. Następnie dodaj pieczarki i smaż chwilę. Dodaj kapustę, smaż razem dwie minuty, następnie dodaj pokrojony groszek oraz orzechy i kolendrę. Warzywa dopraw do smaku sosem rybnym oraz sosem sojowym.
4. Gotowe warzywa oraz medaliony wyłóż na talerze, polej sosem seczuańskim i podawaj. Doskonałym dodatkiem do takiego dania będzie ryżowy makaron.

TIP

Zamarynowaną i obsmażoną polędwiczkę możesz upiec w całości – po upieczeniu pokrój na medaliony i polej sosem.


Sprawdź inne przepisy

0