Wróć do Przepisów

Polędwiczka wieprzowa z azjatyckim sosem BBQ

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Polędwiczka wieprzowa 1 szt. (ok. 500g)
Sos Teriyaki Fanex 2 łyżki
Sos Mango Jalapeno Fanex 2 łyżki
Sos Barbecue Fanex 3 łyżki
Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżka
Imbir mielony ½ łyżeczki
Czosnek granulowany ½ łyżeczki
Kmin rzymski mielony 1/2 łyżeczki
Cynamon szczypta
Sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony ½ łyżeczki
Olej 2 łyżki

Sposób przygotowania

1. Przyprawy połącz w miseczce i wymieszaj. Mięso oczyść z błon, następnie obsyp mieszanką przypraw i dokładnie natrzyj je – odstaw na 15 minut. W drugim naczyniu połącz sos Teriyaki, Barbecue oraz Mango Jalapeno.
2. Polędwiczkę obsmaż szybko z każdej strony na rozgrzanej patelni. Mięso zdejmij z patelni i posmaruj przygotowanym sosem (pozostaw dwie łyżki sosu) i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut.
3. Po upieczeniu polędwiczkę wyjmij z piekarnika, posmaruj pozostałym sosem i pokrój w dwucentymetrowej grubości plastry, podawaj od razu. Doskonałym dodatkiem do takiego mięsa będzie krucha sałata i chrupiąca bagietka z ziołowym masłem lub tradycyjne frytki.

TIP

Tak zamarynowaną polędwiczkę możesz przygotować również na domowym grillu – możesz grillować ją w całości lub pokroić wcześniej na grubsze plastry, lekko rozbić i następnie zamarynować.


Sprawdź inne przepisy

0