Wróć do Przepisów

Pieczone ziemniaki po włosku

Czas przygotowania

45

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Duże ziemniaki 4 szt.

Sos 1000 wysp Fanex 4 łyżki

Oliwki zielone krojone La Pedriza 1 łyżka

Oliwki czarne krojone La Pedriza 1 łyżka

Pomidory suszone krojone 2 łyżki

Papryka czerwona ¼ szt.

Cukinia ¼ szt.

Cebula biała 1 mała szt.

Mozzarella tarta 4 łyżki (opcjonalnie)

Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżeczka

Sól, pieprz do smaku

Olej 2 łyżki

Liście bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie posmaruj olejem – posyp solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180 st., C piekarnika i piecz przez ok. 45 minut.
  2. W tym czasie paprykę, cukinię oraz cebulę pokrój w kostkę 0,5×0,5 cm. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, przesmaż pokrojone warzywa (3 minuty) a następnie dodaj oliwki oraz suszone pomidory – całość dopraw do smaku i wymieszaj.
  3. Upieczone, gorące ziemniaki natnij ostrym nożem „na krzyż” i rozchyl. Do środka nałóż sos 1000 wysp Fanex oraz przygotowany farsz. Ziemniaki udekoruj listkami ziół i podawaj.

TIP

Takie ziemniaki będą jeszcze smaczniejsze, gdy upieczesz je w ognisku. Wierzch przygotowanych ziemniaków możesz posypać dodatkowo startą mozzarellą i zapiec.


Sprawdź inne przepisy

0