Wróć do Przepisów

Pieczona polędwiczka wieprzowa

Czas przygotowania

30

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Polędwiczka wieprzowa 1 szt. ok. 500-600 g

Przyprawa do mięs Fusion Spices 1 łyżka

Musztarda Sarepska Fanex 1 łyżeczka

Olej 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Mięso umyj i osusz na papierowym ręczniku, następnie cienkim, ostrym nożem oczyść mięso z błon.
  2. W miseczce połącz Przyprawę do mięs Fusion Spices, olej oraz Musztardę Sarepską Fanex i wymieszaj.
  3. Przygotowana marynatę nanieś na mięso i dokładnie rozprowadź. Mięso przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 25 minut – oczywiście czas pieczenia zależny jest od grubości mięsa i wydłużyć się może o 2-3 minuty. Pamiętaj jednak, aby polędwiczki nie piec dłużej, gdyż mięso się wysuszy i nie będzie już soczyste…

Tak upieczone mięso pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki i podawaj np. z grzybowym sosem lub po upieczeniu pozostaw w całości do wystudzenia, następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry i podawaj jako wędlinę – z  wyrazistym chrzanem Fanex i ćwikłą !

TIP

Aby urozmaicić danie, zamarynowaną polędwiczkę owiń w cienkie plastry wędzonego boczku i zawiń ściśle w aluminiowa folię. Czas pieczenia bez zmian .


Sprawdź inne przepisy

0