Wróć do Przepisów

Letnia sałatka z grillowanymi szparagami, owocami i serem halloumi

Czas przygotowania

20

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Szparagi zielone 1 pęczek

Dressing Vinaigrette Fanex 5 łyżek

Musztarda francuska Fanex 1 łyżka

Truskawki świeże 10 szt.

Melon ¼ szt.

Ser halloumi 100 g

Cebula czerwona 1 szt.

Liście świeżej mięty 10 szt.

Grzanki do podania

Sposób przygotowania

  1. Odetnij „zdrewniałe końcówki szparagów a następnie usmaż na rozgrzanym grillu. Po usmażeniu pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w centymetrowej grubości plastry i również usmaż na grillu.
  2. Truskawki oczyść z szypułek i pokrój na połówki, melona okrój ze skóry i pokrój w kostkę ok. 2×2 cm. Ser pokrój również w kostkę.
  3. W misce połącz: kawałki szparagów, truskawki, melona, cebulę oraz ser halloumi. Dodaj dressing Vinaigrette Fanex oraz listki świeżej mięty i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki, udekoruj listkami mięty i podawaj – najlepiej z grillowanymi, chrupiącymi grzankami !

TIP

Doskonałym dodatkiem do takiej sałatki będzie również arbuz ! Finalnie możesz polać sałatkę balsamicznym syropem.


Sprawdź inne przepisy

0