Wróć do Przepisów

Krucha sałata z tuńczykiem i sosem vinaigrette i musztardą francuską

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Sałata rzymska 1 nieduża główka

Tuńczyk Premium Astor Fanex 100 g

Dressing Vinaigrette Fanex 4-5 łyżek

Musztarda Francuska Fanex 1 łyżka

Pomidory malinowe małe 2 szt.

Cebula czerwona 1 mała szt.

Jajka 3 szt.

Kajzerka pszenna 1 szt.

Masło czosnkowe 2 łyżki

Natka pietruszki ½ p.

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na ćwiartki. Pomidory pokrój w ósemki, cebulę w cienkie krążki a sałatę porwij na małe kawałki.
  2. Bułkę pokrój w niedużą kostkę (1×1 cm) a następnie wymieszaj z rozpuszczonym masłem czosnkowym – patelnię rozgrzej i opiecz na niej kawałki pieczywa na złoty kolor.
  3. Na dużym, płaskim talerzu rozłóż kawałki sałaty, następnie rozłóż równomiernie pozostałe składniki: pomidory, jajka oraz krążki cebuli. Całość polej dressingiem Vinaigrette Fanex, nałóż porcje musztardy francuskiej i rozłóż duże, mięsiste kawałki tuńczyka. Sałatkę posyp jeszcze chrupiącymi grzankami, udekoruj listkami ziół i natychmiast podawaj!

TIP


Sprawdź inne przepisy

0