Wróć do Przepisów

Kolorowe spring roll’s z sosem mango jalapeno

Czas przygotowania

30

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Papier ryżowy 8-10 arkuszy
Sos Mango jalapeno Fanex 100 ml + do podania
Kapusta czerwona ¼ małej szt.
Groszek cukrowy 100 g
Kiełki groszku 50 g
Papryczka chilli ½ szt.
Kolendra świeża ½ pęczka
Makaron ryżowy Vermicelli (ugotowany) 100 g
Sezam czarny 2 łyżki
Sos rybny 2 łyżki

Sposób przygotowania

1. Groszek cukrowy sparz krótko we wrzącej wodzie, następnie przelej zimną wodą. Kapustę oraz pokrój w cienkie paski, papryczkę chilli pokrój drobno. Kolendrę również pokrój. Ugotowany makaron Vermicelli pokrój na trzy, cztery razy.
2. W misce połącz pokrojone warzywa, makaron, kiełki groszku, kolendrę, sezam (1 łyżkę) oraz a także sos Mango jalapeno Fanex i sos rybny. Wszystko razem wymieszaj.
3. Arkusz papieru ryżowego zamocz w zimnej wodzie (pojedynczo), połóż na blacie i posyp odrobiną sezamu. Następnie nałóż porcję przygotowanego farszu i zawiń w rulon zaczynając od boków tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Postępuj tak samo do wykorzystania wszystkich składników.
4. Gotowe spring roll’sy udekoruj kiełkami groszku, posyp sezamem i podawaj z sosem Mango jalapeno.

TIP

Tak przygotowane rolki można jeść na zimno, ale równie smaczne będą, gdy usmażymy je na patelni i chrupiące podamy na ciepło.


Sprawdź inne przepisy

0