Wróć do Przepisów

Kanapka z chrupiącym kurczakiem na ostro

Czas przygotowania

20

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Pierś z kurczaka 1 szt.

Sos do kebaba Fanex 4 łyżki

Majonez sałatkowy Fanex 4 łyżki

Bułka pszenna lub np. pełnoziarnista 2 szt.

Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 1 łyżeczka

Papryka słodka mielona Fusion Spices 1 łyżeczka

Czosnek granulowany Fusion Spices ½ łyżeczki

Sałata lodowa ¼ główki

Kolendra świeża ½ pęczka

Pomidor malinowy 1 szt.

Cebula czerwona 1 mała szt.

Mąka pszenna 1+3 łyżki

Jajko 1 szt.

Woda 1 łyżka (w miarę potrzeby)

Olej do smażenia ok. 250 ml

Sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie mięso przekrój ostrym nożem wzdłuż na dwa cieńsze płaty. W rondlu rozgrzej olej do smażenia.
  2. Przygotuj ciasto do kurczaka: w miseczce połącz jajko, mąkę (1 łyżka) oraz wszystkie przyprawy, dodaj odrobinę wody w miarę potrzeby i dokładnie wymieszaj – ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Pozostałą mąkę wyłóż na płaski talerz.
  3. Osuszone piersi zanurz dokładnie w przygotowanym cieście a następnie obtocz w pozostałej mące. Czynność tę powtórz kilkakrotnie, dociskając mąkę do mięsa – powinna powstać panierka z nieregularnymi grudkami. Opanierowane piersi usmaż na złoty kolor w głębokim, rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kotlety przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Sałatę pokrój w cienkie paski, pomidora oraz cebulę w plastry. Bułki przekrój na połówki i opiecz na rozgrzanej patelni, następnie każdą z nich posmaruj majonezem sałatkowym.
  5. Na dolne połówki bułek nałóż sałatę, listki kolendry oraz pomidory i cebulę. Następnie nałóż usmażone chrupiące kotlety z kurczaka i polej sosem do kebaba Fanex. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i od razu podawaj.

TIP

Jeśli lubisz czosnek, zamiast majonezu użyj Sosu czosnkowego z jogurtem Fanex !


Sprawdź inne przepisy

0