Wróć do Przepisów

Indyk smażony z orzechami i papryką

Czas przygotowania

20

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Pierś z indyka 500 g
Sos Teriyaki Fanex 1 szkl.
Papryka czerwona 1 szt.
Papryka zielona 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Imbir świeży 1 nieduży kawałek
Orzechy nerkowca 100 g
Sos sojowy 80 ml
Mąka ziemniaczana 3 łyżki
Olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Czosnek posiekaj drobno, imbir zetrzyj na drobnej tarce a następnie połącz w misce s sosem sojowym . Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm i wymieszaj z przygotowaną marynatą. Odstaw na 15 minut, po tym czasie kawałki indyka obtocz dokładnie w mące ziemniaczanej.
2. Papryki również pokrój kawałki 2×2 cm. W woku rozgrzej ok. 50 ml oleju i usmaż mięso, gdy się zarumieni wyjmij je z woka cedzakową łyżką.
3. Ponownie rozgrzej woka i włóż pokrojone warzywa, smaż na mocnym ogniu 1 minutę, następnie dodaj z powrotem usmażone mięso ora orzechy. Wszystko razem smaż chwilę, następnie dodaj sos Teriyaki Fanex i doprowadź do wrzenia. Jeśli uważasz za stosowne, możesz dolać do woka nieco wody, aby sos nie był zbyt gęsty.
Gotowe danie dopraw do smaku, jeśli uważasz za stosowne, wyłóż na talerze i podawaj.

TIP

To danie zmieni swój charakter, jeśli na koniec wciśniesz sok z ½ limonki.


Sprawdź inne przepisy

0