Wróć do Przepisów

Fajitas z kurczakiem i sosem meksykańskim

Czas przygotowania

35

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Tortilla pszenna Tres Amigos 25 cm 4 szt.

Papryczka jalapeno w zalewie Tres Amigos 2 łyżki

Pierś z kurczaka 1 duża szt.

Papryka czerwona 1 szt.

Papryka zielona 1 szt.

Cebula czerwona 1 szt.

Czosnek 2 ząbki

Cheddar starty 80 g

Oliwa z oliwek 5 łyżek

Kmin rzymski 1 łyżeczka

Kolendra świeża ½ p.

Sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, przekrój wzdłuż na pół a następnie pokrój w cienkie paseczki.
  2. Papryki oraz cebulę pokrój w cienkie paski. Mięso przełóż do miski, dodaj oliwę, posiekany drobno czosnek, kmin rzymski, sól i wymieszaj.
  3. Rozgrzej dużą patelnię, natłuść i przesmaż zamarynowane mięso, następnie dodaj pokrojone warzywa, papryczki jalapeno i smaż razem 5 minut. Dopraw do smaku, dodaj pokrojoną kolendrę i zdejmij z ognia.
  4. Przygotowany farsz nałóż na placki tortilli i zwiń. Zwinięte tortille ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika – zapiekaj przez ok. 5 minut, do momentu zarumienienia. Gotowe fajitas podawaj z sosem meksykańskim Fanex i kwaśną śmietaną.

TIP

Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. wołowiny. A jeśli chciałbyś przygotować takie danie bez mięsa, dodaj zamiast niego fasolę z puszki oraz kukurydzę.


Sprawdź inne przepisy

0