Wróć do Przepisów

Chrupiące paluszki z kurczaka z sosem musztardowo-miodowym

Czas przygotowania

15

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Polędwiczki z kurczaka 6 szt.

Sos musztardowo-miodowy Fanex 6 łyżek do podania

Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 1 łyżeczka

Papryka słodka mielona Fusion Spices 1 łyżeczka

Pieprz czarny mielony Fusion Spices 2 szczypty

Mąka pszenna 1+4 łyżki

Jajko L 1 szt.

Woda 1 łyżka (w miarę potrzeby)

Olej do smażenia ok. 250 ml

 

Sposób przygotowania

  1. W rondlu rozgrzej olej do smażenia. Przygotuj ciasto do kurczaka: w miseczce połącz jajko, mąkę (1 łyżka) oraz przyprawy, dodaj odrobinę wody w miarę potrzeby i dokładnie wymieszaj – ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Pozostałą mąkę wyłóż na płaski talerz.
  2. Osuszone polędwiczki zanurz dokładnie w przygotowanym cieście a następnie obtocz w pozostałej mące. Czynność tę powtórz kilkakrotnie, dociskając mąkę do mięsa – powinna powstać panierka z nieregularnymi grudkami. Opanierowane polędwiczki usmaż na złoty kolor w głębokim, rozgrzanym oleju. Po usmażeniu paluszki przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. Gotowe, chrupiące paluszki z kurczaka podawaj natychmiast – oczywiście z sosem musztardowo-miodowym Fanex !

TIP

Jeśli lubisz ostre smaki, do sosu musztardowo-miodowego dodaj odrobinę płatków suszonej papryczki chilli.


Sprawdź inne przepisy

0