Wróć do Przepisów

Chrupiące paluszki z kurczaka z salsą serową z jalapeno

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Polędwiczki z kurczaka 12 szt.

Sos serowy Fanex 8 łyżek

Papryczki jalapeno w zalewie Tres Amigos 2-3 łyżki

Papryka czerwona ½ szt.

Cebula czerwona 1 szt.

Przyprawa do kurczaka 1 łyżka

Mąka pszenna 3+6 łyżek

Jajka 2 szt.

Olej do smażenia ok. 250 ml

Sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczki osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej olej do smażenia.
  2. Przygotuj serową salsę: w miseczce połącz sos serowy Fanex oraz pokrojone w drobną kosteczkę warzywa – paprykę, cebulę oraz papryczki jalapeno, dodaj sól do smaku i wymieszaj.
  3. W miseczce połącz jajka, mąkę (3 łyżki) i wymieszaj. Pozostałą mąkę przesyp na płaski talerz i wymieszaj z przyprawą do kurczaka.
  4. Osuszone kawałki kurczaka zanurz dokładnie w przygotowanym cieście a następnie obtocz w pozostałej mące. Czynność tę powtórz kilkakrotnie, dociskając mąkę do mięsa. Kawałki kurczaka wkładaj ostrożnie do nagrzanego tłuszczu i smaż na złoty kolor.
  5. Usmażone paluszki z kurczaka wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe podawaj z serową salsą, frytkami lub nachos’ami i sałatką coleslaw.

TIP


Sprawdź inne przepisy

0