Wróć do Przepisów

Chrupiące krokieciki ziemniaczane z suszonymi pomidorami i rukolą

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

3

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Ugotowane i utłuczone ziemniaki 200 g

Sos Czosnkowy Fanex do podania

Ugotowane na twardo jajko 1 szt.

Suszone pomidory w oleju 4 szt.

Rukola 1 garstka

Cebula prażona Tres Amigos 2-3 łyżki

Starty ser cheddar 4 łyżki

Pestki słonecznika 2 łyżki

Pieprz czarny szczypta

Do panierowania:

Jajko 1 szt.

Bułka tarta 4 łyżki

Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni, pomidory, jajko oraz rukolę pokrój drobno.
  2. W misce połącz wszystkie składniki, dopraw do smaku i wyrób na jednolitą masę.
  3. Z powstałej masy uformuj nieduże krokieciki a następnie panieruj kolejno w roztrzepanym jajku i tartej bułce, lekko dociśnij dłonią.
  4. Na patelni lub w niedużym rondlu rozgrzej olej, następnie wkładaj ostrożnie przygotowane krokieciki i smaż na złoty kolor, 4-5 minut. Usmażone, złociste krokiety podawaj z Sosem Czosnkowym Fanex !

TIP

Jeśli jesteś zwolennikiem mięsnych dodatków, wędzony boczek będzie idealnym dodatkiem do takiej przekąski – boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na chrupko na suchej rozgrzanej patelni, następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.


Sprawdź inne przepisy

0