Aktualności
12.08.2020 r.
Desery zyskują na popularności
Popularność oraz różnorodność deserów rośnie. Ich finalny wygląd i smak, oprócz tylko jedzenia, coraz bardziej przypomina sztukę. A ponieważ najpierw jemy oczami, kucharze i cukiernicy, prześcigają się w coraz to nowych pomysłach. Coraz częściej zdarza się także, że nie tylko szef kuchni wyznacza modę na bywanie w lokalu, ale także mistrz cukiernictwa. Same desery, oprócz coraz bardziej niespotykanych smaków, zaskakują formą i kształtami oraz różnego rodzaju dekoracjami – od tych nieco bardziej ascetycznych, aż po bardzo wyszukane i kolorowe.
W segmencie deserów widzimy dość spory potencjał rozwoju naszej marki. W Fanex posiadamy bowiem dwie linie produktów, które z powodzeniem mogą być stosowane jako dodatki do słodkich i innowacyjnych pomysłów kulinarnych zarówno w restauracjach jak i w menu cateringowym, a nawet w daniach na wynos i w produktach oferowanych w punktach conviniece store.
Naszym Klientom oferujemy słodkie sosy deserowe, które dzięki zwiększonemu udziałowi owoców w składzie, charakteryzują się wyrazistym i naturalnym smakiem oraz aromatem, a w strukturze niektórych z nich wyczuwalne są kawałki owoców. W skład naszej oferty wchodzą różne smaki, np. malinowy, wiśniowy, truskawkowy, jagodowy oraz czekoladowy i toffi. Słodkie polewy Fanex świetnie sprawdzają się jako dodatek do lodów, ciast, sałatek owocowych, gofrów oraz wszelkiego rodzaju deserów podawanych zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ponadto, posiadamy w swojej ofercie owocowe kulki żelowe Fan&Joy, które zostały stworzone w odpowiedzi na potrzeby rynku gastronomicznego. Są one innowacyjnym sposobem na wprowadzanie owocowych smaków w niezwykle ciekawej formie i na wielu płaszczyznach – zarówno jako samodzielny dodatek do deseru, jak również jako ciekawe uzupełnienie sosu deserowego. Dzięki swojej wyjątkowej konsystencji, podczas ich spożywania eksplodują smakiem dając wyjątkowe doznania. Elastyczna otoczka kulek pozwala na ich nieograniczone wręcz zastosowanie - począwszy od popularnej Bubble Tea, poprzez produkty mleczarskie, napoje, soki, drinki i lemoniady, galaretki, wszelkie desery i wyroby cukiernicze, skończywszy nawet na wyszukanych potrawach restauracyjnych. Fan&Joy dostępne są w czterech smakach: truskawka, limonka, jagoda oraz pomarańcza. Oprócz swoich walorów smakowych, produkty przyciągają uwagę także wyrazistymi kolorami, przez co stanowią także wyjątkowy i estetyczny element dekoracyjny. Na specjalne życzenie klienta, zamiast owocowego soku, w żelowych kulkach możemy „zamknąć” również inne smaki i składniki takie, jak np. miód, czekoladę, kawę, ocet balsamiczny, czy też wasabi. Możliwości kompozycyjne są ogromne.
Autor: Łukasz Lisowski – Ekspert ds. Gastronomii w Fanex