Zaopatrzenie gastronomii – od czego warto zacząć?

Planujesz otworzyć swój własny lokal gastronomiczny? Gratulujemy! Przed Tobą niełatwa, ale bardzo satysfakcjonująca droga, na końcu której czekają Cię zadowoleni klienci. W wyobraźni z pewnością widzisz już nagrody oraz renomę, jaką będzie cieszyła się Twoja restauracja, bar, pizzeria, czy food truck. Nie ma co jednak spoczywać na laurach i pora brać się do roboty! Przed Tobą wiele ważnych decyzji do podjęcia: począwszy od wyboru nazwy czy lokalizacji po menu. W tym artykule zwrócimy uwagę na to, jak ważne jest zaopatrzenie gastronomii: od tego, jakie produkty wybierzesz będzie zależała jakość potraw. Co warto wiedzieć, jeśli chodzi o zaopatrzenie dla gastronomii? Gdzie kupować warzywa lub gotowe sosy? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.

Zaopatrzenie dla gastronomii – sposób na osiągnięcie sukcesu

Nie bez powodu Magda Gessler stale powtarza restauratorom, jak ważne jest dobre zaopatrzenie dla gastronomii. Jakość produktów będzie bowiem przekładać się na jakość potraw. Ciężko będzie wyczarować z kiepskich owoców, warzyw czy mięsa pyszne potrawy. Choć koszt może początkowo przerażać, pamiętaj, że inwestujesz w to, aby zadowoleni klienci wracali do Twojego lokalu. Jeśli chodzi o zaopatrzenie gastronomiczne, najważniejszą grupą będą oczywiście artykuły spożywcze. Czy da się połączyć niskie ceny i wysoką jakość? Tak, jeśli zaopatrzenie restauracji będzie bazowało na świeżych, sezonowych produktach. Zanim przystąpisz do kompletowania zaopatrzenia, zastanów się nad menu: jakie potrawy chcesz serwować? Czy bez problemu zdołasz kupić składniki? Czy w pobliżu znajduje się już restauracja o podobnym profilu? Po dokładnej analizie możesz przystąpić do tworzenia listy zakupów.

Zaopatrzenie gastronomiczne: stawiaj na jakość i świeżość

Asortyment spożywczy dzielić można pod względem terminu przechowywania: zaopatrzenie gastronomiczne będą wówczas stanowiły artykuły, które bez problemu możesz przechowywać dłużej oraz te, które szybko tracą zdatność do spożycia. Zaopatrzenie gastronomii w produkty spożywcze, które łatwo mogą się zepsuć powinno być zatem regularne. O ile makarony, kasze czy inne produkty sypkie możesz zamówić jednorazowo i magazynować, to jednak warzywa, owoce czy mięso muszą być często dowożone do lokalu. Alternatywą będą zakupy na lokalnym targu: w tym wypadku jednak przyda Ci się rozeznanie wśród dostawców. Pamiętaj, że nawet sezonowe menu wymaga stałych dostaw: zaopatrzenie restauracji nie może zmieniać się w zależności od stanu finansowego lokalu, bowiem kuchnia nie będzie w stanie przygotowywać potraw dla klientów.

Zaopatrzenie gastronomiczne w warzywa - Fanex

Gotowe sosy – dlaczego warto?

Zaopatrzenie gastronomii w gotowe produkty może budzić wśród niektórych osób zastrzeżenia. Czy te wątpliwości dotyczą również butelkowanych sosów? Bynajmniej. Gotowe sosy dla gastronomii są z powodzeniem wykorzystywane w lokalach gastronomicznych, ponieważ stanowią doskonałą bazę do autorskich kompozycji. Jeśli więc zastanawiasz się, czy postawić na gotowe sosy zimne i dressingi, nie wahaj się dłużej! Zwróć jednak uwagę na to, by były to gotowe sosy wysokiej jakości i z dobrym składem. Szczególnie lokale typu fast food powinny zaopatrywać się w sosy zimne. Nie zapominaj o deserze! Większość klientów nie wyobraża sobie bez niego obiadu. Sosy słodkie będą stanowiły świetne uzupełnienie lodów czy ciast. Ze względu na długi termin przydatności sosy słodkie możesz zamawiać w większej ilości – na pewno przydadzą się do dekoracji czy jako sosy do deserów.

Zaopatrzenie restauracji w sosy dla gastronomii - Fanex

Zaopatrzenie restauracji – gdzie robić zakupy?

Wszystko zależy od tego, jakich produktów potrzebujesz. Świeże owoce i warzywa w najlepszych cenach znajdziesz w hurtowniach lub na targach; mięso zamawiaj u sprawdzonego dostawcy. Z kolei sosy do deserów, dressingi i inne sosy dla gastronomii możesz bez problemu zamówić w sklepie online Fanex lub kontaktując się bezpośrednio z naszymi przedstawicielami.