Trendy kulinarne 2022 – co będziemy jedli?

Nowy Rok to czas nie tylko podsumowań, ale również prognoz – także w branży kulinarnej! Uważne śledzenie nowości pozwoli na lepsze dopasowanie oferty gastronomicznej do potrzeb klientów – na co zatem zwrócić uwagę w nadchodzącym roku? Przedstawiamy najważniejsze trendy kulinarne na rok 2022.

Kuchnia wegańska – karta z roślinnymi propozycjami

Już nie tylko wegetariańska, a wręcz wegańska dieta cieszy się coraz większą popularnością. W siłę rośnie też grono fleksitarian, czyli zwolenników ograniczania spożycia produktów odzwierzęcych, dopuszczających jednak okazjonalne spożywanie mięsa i nabiału. Wszystko to sprawia, że każda szanująca się restauracja lub nawet punkt gastronomiczny wprowadza do swojego menu bezmięsne propozycje. Czasy, w których weganie mogli zjeść wyłącznie sałatkę i frytki minęły już dawno! Kuchnia wegańska bazuje na warzywach, ale obecnie warto wykorzystywać w niej także zamienniki mięsa oraz nabiału. Najnowsze trendy kulinarne to przepisy z tofu, orzechami nerkowca oraz mlekiem owsianym – za pomocą tych składników możesz stworzyć wegańskie odpowiedniki wielu dań. Kuchnia wegańska wcale nie oznacza rezygnacji ze znanych i lubianych smaków: doskonałym przykładem jest chociażby wegański odpowiednik żeberek z tofu. Warto wspomnieć także o wegańskich sosach: podstawa to oczywiście ketchup i musztarda, choć oferta najlepszych marek stale powiększa się o ostre i łagodne sosy, a nawet… sos barbecue, nadający daniom charakterystyczny, lekko dymny aromat.

Wegan burger - Fanex

Polskie superfoods – niezwykłe produkty na wyciągnięcie ręki

Naturalna, zdrowa i nieprzetworzona żywność gości na polskich stołach coraz częściej, a moda na superfoods nie przemija. Nasiona goji i acai, komosa ryżowa, aloes, orzechy pecan – lista składników jest naprawdę długa, a w 2022 roku dołączą do niej także polskie superfoods. To produkty, które znaleźć można na każdym rynku! Są równie wartościowe, łatwo dostępne oraz… tańsze, dlatego sięgają po nie restauratorzy z całego kraju. Jakie polskie superfoods wprowadzić do karty w roku 2022? Trendy kulinarne na nadchodzący rok obejmują jarmuż, szpinak, zielony jęczmień, siemię lniane, kaszę jaglaną, żurawinę, aronię i owies. Planując nowe menu zdecydowanie weź pod uwagę te składniki!

Polskie superfoods - Fanex

Trendy kulinarne 2022 – lokalne zakupy i niemarnowanie jedzenia

Idea less waste już dawno przestała być niszowym zagadnieniem, a w ostatnich latach urosła wręcz do rangi trendu. O ile zero waste jest stylem trudnym do wprowadzenia i realizowania na co dzień, zmniejszenie ilości produkowanych odpadów leży w zasięgu naszych możliwości. Czasem wystarczą naprawdę niewielkie zmiany! Nowy Rok to dobry czas na skontrolowanie ilości produkowanych odpadów i marnowanej żywności oraz wdrożenie nowych zasad. Przykładem może być rabat dla klientów, którzy zjawią się z własnym pojemnikiem na jedzenie na wynos lub kubkiem na kawę. Wspieranie lokalnych dostawców to z kolei inwestowanie w jakość produktów przy jednoczesnym zmniejszaniu śladu węglowego. Warto pochwalić się takimi działaniami w sieci – klienci doceniają restauracje dbające nie tylko o swój interes, ale również środowisko.

Comfort food, czyli powrót do kuchni naszych babć

Ulubione potrawy z dzieciństwa, które poprzez swój smak przypominają czas beztroski i miłe chwile z dzieciństwa – to właśnie comfort food 2022, czyli dania, które po prostu dają nam szczęście. Wracamy do potraw, które dobrze znamy, dlatego w nadchodzącym roku wprowadź do menu odświeżone dania z kuchni staropolskiej. Kiszonki, pierogi, kluski śląskie, pożywne zupy, potrawy regionalne to w 2022 zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Znane i lubiane comfort food warto nieco podkręcić poprzez oryginalne dodatki – uzupełnią smak potrawy i jednocześnie nie zmienią go całkowicie. Nachos serowe zamiast pieczywa do kremu z sezonowych warzyw, pierogi serwowane z oryginalnymi sosami czy odrobina orientalnych przypraw to comfort food w najnowszym wydaniu.

Comfort food - pierogi - Fanex

Restauracja we własnym domu, czyli dania na wynos

O tym, jak istotna jest możliwość zamówienia dań na wynos przekonaliśmy się ostatnio wszyscy. Trudno przewidzieć, jak będą wyglądały najbliższe miesiące – jedno jest jednak pewne: jedzenie na dowóz, catering i diety pudełkowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Jeśli do tej pory Twoja restauracja nie oferowała klientom możliwości zamówienia jedzenia z dowozem, najwyższa pora to zmienić! Możesz zacząć od wprowadzenia specjalnego menu lunchowego na wynos i stopniowo wprowadzać kolejne dania. To nie tylko wyjście naprzeciw potrzebom klientów, ale również zabezpieczenie na wypadek ewentualnego ponownego zamknięcia restauracji i punktów gastronomicznych.


Fanex