Ciekawostki

Sposoby na pozyskiwanie klientów w gastronomii

Udostępnij

Bez czego nie może obyć się żadna restauracja, bar, kawiarnia czy punkt gastronomiczny? Oczywiście bez klientów! Pozyskiwanie klientów w gastronomii na początku może być problematyczne – szczególnie dla nowych lokali. Nie wiesz, jak zdobyć nowych klientów? Zastanawiasz się, jak wyróżnić swoją restaurację? Obawiasz się konkurencji? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym z pewnością przyciągniesz nowych klientów do lokalu!

Pozyskiwanie klientów w gastronomii – dlaczego jest takie ważne?

Zatrudniasz pracowników, myślisz nad chwytliwą nazwą, sprawdzasz, jaki powinien być zoptymalizowany food cost... Nowy punkt gastronomiczny to naprawdę duże wyzwanie! Nie należy jednak zapominać, jak ważne jest pozyskiwanie klientów w gastronomii. Nowy lokal musi przyciągać uwagę i wyróżnić się spośród wielu restauracji. Z kolei właściciele punktów gastronomicznych działających od dawna, powinni zastanowić się, jak zdobyć nowych klientów. Trudno opierać działanie restauracji wyłącznie o stałych klientów, bowiem mogą oni po prostu szukać czegoś nowego. Nie wiesz, jak zdobyć klienta? Możesz zdecydować się na usługi profesjonalistów i zatrudnić menadżera odpowiedzialnego za reklamę. Czasem nawet tak pozornie mało znaczące drobiazgi, jak choćby dekoracje potraw mogą okazać się bardzo ważne. Pamiętaj, że zadowoleni nowi klienci będą chcieli wrócić, by wypróbować następne potrawy dlatego warto postawić na skuteczną reklamę.

Manager restauracji - Fanex

Przede wszystkim pomysł

Kolejny bar z burgerami, obiady domowe czy kuchnia polska w każdym mieście będą miały solidną konkurencję. Jak zdobyć klienta, który zastanawia się nad wyborem restauracji? Postaw na oryginalność – dzięki niemu wyróżnisz swój lokal. Na początek określ grupę docelową. Chcesz serwować tanie, ale pyszne dania dla studentów? Myślisz nad stworzeniem przestrzeni dla rodzin z dziećmi? A może chcesz otworzyć restaurację, w której można nie tylko zjeść pyszny lunch, ale również umówić się na spotkanie biznesowe? Mając wstępną wizję łatwiej będzie zastanawiać się, jak pozyskać klienta w gastronomii. Jedno jest pewne – interesujący, przyciągający uwagę koncept sprawi, że Twój lokal odwiedzą tłumy. Możesz wyróżnić się nie tylko za pomocą menu czy wystroju; pozyskiwanie klientów w gastronomii może opierać się także o ciekawy system lojalnościowy oraz promocje dla nowych odwiedzających Twój lokal.

System lojalnościowy w restauracji - Fanex

Czy ketchup ma związek z pozyskiwaniem klientów?

Pozyskiwanie klientów w gastronomii ma ogromny związek z jakością: to od niej zależy, czy restauracja osiągnie sukces. Świeże warzywa, doskonałe mięso, wspaniała obsługa – na te aspekty klienci zwracają uwagę przede wszystkim. Skąd zatem ten ketchup? W natłoku obowiązków łatwo zapomnieć o szczegółach, które będą miały ogromne znaczenie. Nowy punkt gastronomiczny nie może pozwolić sobie na wpadki, ponieważ bardzo szybko rozniosą się wieści zniechęcające nowych klientów. Wybierz rozwiązania, które nigdy nie zawodzą i postaw na gotowe sosy Fanex – w ten sposób zadbasz o wszystkie szczegóły.

Pozyskiwanie klienta w gastronomii – pomyśl nad sezonowym menu

Oryginalna, krótka karta sezonowa to doskonały sposób na to, by przykuć uwagę! Sezonowe produkty nie są drogie, a dania z nimi cieszą się ogromną popularnością. Truskawki, fasolka szparagowa, pomidory, szparagi – latem możesz stworzyć z nich wiele oryginalnych propozycji. Jak pozyskać klienta w gastronomii poza sezonem letnim? Wprowadź do karty potrawy świąteczne, specjalne jesienne sosy czy świeże wiosenne lemoniady. Ciekawe menu to zawsze strzał w dziesiątkę!

Sezonowe potrawy - Fanex

Kilka słów o lokalizacji i wystroju

Miejsce pod restaurację ma ogromne znaczenie: wybierając lokal weź pod uwagę nie tylko metraż, wyposażenie kuchni i ustawienie ścian, ale przede wszystkim lokalizację. Koszty prowadzenia restauracji w centrum będą znacząco wyższe; z kolei nie każdy będzie chciał wybrać się do lokalu znajdującego się na uboczu. Jak pozyskać klienta w gastronomii, jeśli dojazd do Twojej restauracji zajmie dłuższą chwilę? Zaskocz klientów wyjątkowym menu i ciekawym wystrojem lokalu. Oryginalne wnętrze restauracji będzie atutem, który przyciągnie wielu zainteresowanych nawet na obrzeża miasta.


Food cost – czym jest i jak nim zarządza w lokalu gastronomicznym?

Jak zaistnieć w mediach społecznościowych

Zobacz inne

0