Wróć do Przepisów

Włoskie kąski z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania

15

Ilość porcji

3-4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • ciasto francuskie [1 płat],
  • sos bazyliowy Fanex [6 łyżeczek],
  • pomidory suszone [6 szt.],
  • mozzarella [1 gomółka],
  • liście świeżej bazylii [6 szt.],
  • jajko [1 szt.],
  • papryka słodka Fusion Spices [½ łyżeczki],
  • czarnuszka [1 łyżeczka].

Sposób przygotowania

  1. Mozzarellę pokrój w plastry, a pomidory w cienkie paski. Ciasto rozłóż na blacie i pokrój na sześć równych kwadratów.
  2. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję sosu bazyliowego Fanex, następnie połóż kawałek sera, liść bazylii i pokrojone suszone pomidory.
  3. Każdą porcję zawiń w kopertę, odwróć na drugą stronę i połóż na blasze wyłożonej pergaminem.
  4. Wszystkie „ciastka” posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnuszką i słodką papryką.
  5. Blachę z kąskami wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz do momentu, gdy te nabiorą złotego koloru (ok. 10 min.). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podawaj na ciepło – z sosem bazyliowym Fanex!


 
Odkryj także: przepis na bruschettę z pomidorami i sosem bazyliowym.

TIP

Aby urozmaicić i zaostrzyć danie możesz dodać do środka nieco posiekanej papryczki chili.


Ciabatta z pomidorami i mozzarellą

Kalafior w cieście tempura i słodkim chili

Sprawdź inne przepisy

0