Wróć do Przepisów

Włoska zupa krem z pomidorów

Czas przygotowania

30

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • pomidory całe bez skórki Tres Amigos [500 g],
  • cebula [1 szt.],
  • czosnek [2-3 ząbki],
  • śmietana 30% [30 ml],
  • koncentrat pomidorowy Tres Amigos [2 łyżki],
  • bulion warzywny lub drobiowy,
  • bazylia suszona [1 łyżeczka],
  • oregano suszone [1 łyżeczka],
  • oliwa z oliwek Pedriza [3 łyżeczki],
  • sól, cukier do smaku,
  • liście świeżej bazylii do dekoracji.

Sposób przygotowania

Przepis na zupę krem z pomidorów – krok po kroku:

 

  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i przesmaż razem w garnku na oliwie. Następnie dodaj suszoną bazylię, oregano i koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż chwilę razem.
  2. Dodaj pomidory Tres Amigos oraz bulion i doprowadź zupę do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.
  3. Po tym czasie do zupy wlej śmietanę i zagotuj. Całość zmiksuj na gładką konsystencję. Dopraw do smaku.
  4. Gotową zupę wlej do bulionówek i udekoruj listkami świeżej bazylii. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub makaronem.


 
Sprawdź także: przepis na gulasz węgierski.

TIP

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do zupy krem z pomidorów (przed zmiksowaniem) odrobinę papryczki chili.


Orzeźwiająca lemoniada limonkowa z miętą

Tajska zupa z kurczakiem i grzybami Shimeji

Sprawdź inne przepisy

0