Wegetariańskie burgery z soczewicy i kaszy gryczanej

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 30 min.

Składniki:

Domowe bułki do burgera 4 szt.

Sos bazyliowy Fanex 8-10 łyżek

Soczewica z puszki 200 g

Ugotowana kasza gryczana (nieco rozgotowana) 100 g

Pomidory suszone 5 szt.

Jajko 2 szt.

Natka pietruszki ½ p.

Bułka tarta 4 łyżki + 3 łyżki

Nachos’y Tres Amigos chilli 2 garstki

Sól, pieprz do smaku

Chilli w proszku ½ łyżeczki

Czosnek suszony 1 łyżeczka

Cebula marynowana (przygotuj dzień wcześniej):

Cebula czerwona 2 szt.

Liść laurowy 2 szt.

Ziele angielskie 3 szt.

Kolendra cała 1/3 łyżeczki

Ocet 80 ml

Cukier 1 łyżka

Sól 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zalewę do cebuli: w rondelku zagotuj 150 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarna kolendry, cukier, sól oraz ocet, wymieszaj. Cebulę pokrój w cienkie plastry a następnie przełóż do przygotowanej, gorącej zalewy. Cebulę wraz z zalewą przełóż do woreczka i zamknij próżniowo.
  2. Soczewicę odsącz na sicie, pomidory suszone pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj. W misce połącz soczewicę, kaszę gryczaną, pomidory, natkę pietruszki, jajka, przyprawy oraz bułkę tartą (4 łyżki). Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
  3. Z przygotowanej masy uformuj cztery, jednakowej wielkości kotlety o średnicy odpowiadającej średnicy bułek – użyj do tego celu metalowych ringów, które zdecydowanie pomogą w tej czynności. Kotlety rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na ok. 10 minut.
  4. Bułki przekrój na połówki i zgrilluj je – każdą z nich posmaruj sosem bazyliowym Fanex i nałóż porcję odsączonej, marynowanej czerwonej cebuli. Następnie na dolne połówki bułek połóż upieczone kotlety z soczewicy. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek i od razu podawaj.

 

TIP Takie kotlety oczywiście możesz całkowicie przygotować na domowym grillu – warzywne kotlety najlepiej usmażyć na żeliwnej płycie. To sprawi, że kotlety nie będą przywierać.


Fanex