Wegańskie burgery z ciecierzycy a la Falafel z konfiturą z czerwonej cebuli

Ilość porcji 4-6

Czas przygotowania 60 min. (+moczenie ciecierzycy 12 godz.)

 

Potrzebne składniki:

Ciecierzyca suszona 400 g

Przyprawa do mięs Fusion Spices 1 łyżka stołowa

Ulubione bułki do burgerów 4-6 szt.

Vega Majo Fanex 8 łyżek

Kmin rzymski 1 łyżeczka

Kolendra suszona 1 łyżeczka

Cebula biała 1 szt.

Czosnek 2 ząbki

Natka pietruszki 1 pęczek

Czerwona cebula 0,5 kg

Cukier 100 g

Ocet balsamiczny z Modeny 100 ml

Awokado 1 szt.

Chilli ¼ szt.

Sezam 5 łyżek

Czarnuszka 1 łyżka

Świeża kolendra 1 pęczek

Ulubione dodatki: pomidor, pomidory suszone, sałata, ogórek konserwowy

Oliwa 4 łyżki

 

 

 

 

Jak przygotować ? Nic prostszego !

1. Ciecierzycę zalej zimna wodą i odstaw do napęcznienia na noc. Po tym czasie odsącz. Przepuść przez maszynkę do mielenia wraz z białą cebulą i czosnkiem, dodaj kmin rzymski, suszoną kolendrę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw Przyprawą do mięs Fusion Spices i wymieszaj na jednolita masę.

2. Z przygotowanej masy uformuj burgery o podobnej średnicy jak bułki, obtocz je w sezamie i usmaż na złoty kolor na oliwie.

3. Czerwoną cebulę pokrój w piórka i przesmaż w garnku, następnie dodaj cukier i wlej ocet balsamiczny (uważaj – aromat parującego octu będzie mocny…). Duś na wolnym ogniu do momentu, gdy ocet odparuje a całość nabierze konsystencji konfitury.

4. Awokado obierz i rozdrobnij widelcem. W misce połącz awokado, Vega Majo Fanex, posiekane chilli oraz pokrojoną kolendrę. Wymieszaj i dopraw do smaku.

5. Bułki przekrój na połówki, opiecz a następnie posmaruj przygotowanym majonezem z awokado. Na dolne części bułek nałóż sałatę oraz plastry pomidora i ogórka, następnie burgery z ciecierzycy. Na burgery nałóż konfiturę z cebuli oraz suszone pomidory, przykryj pozostałymi bułkami, zepnij wykałaczką i podawaj.

 

TIP Doskonałym dodatkiem do takich burgerów będą domowe frytki z batata lub tradycyjne ziemniaczane frytki. Same burgery z ciecierzycy możesz usmażyć na patelni, ale jeśli dbasz o figurę – rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w piekarniku !

 

 

 


Fanex