Szaszłyki z grilla z polędwicy wieprzowej

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 30 min.

 

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa 1 szt. (ok. 500g)

Przyprawa do mięs Fusion Spices 1 łyżka stołowa

Papryka czerwona i zielona po 1 szt.

Cebula czerwona lub biała 1-2 szt.

Olej 4 łyżki

Patyki do szaszłyków 4 szt.

 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie ostrym nożem oczyść z błon. Oczyszczoną polędwiczkę przekrój wzdłuż na pół a następnie w 3-4 centymetrowe kawałki.
  2. W miseczce wymieszaj olej z Przyprawą do mięs a następnie zamarynuj dokładnie kawałki polędwiczki. Mięso odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
  3. W tym czasie papryki oraz cebulę pokrój w równie dużą kostkę. Patyki przed użyciem namocz w wodzie – sprawi to, że nie będą się one paliły podczas grillowania.
  4. Zamarynowane mięso nabijaj na przemian wraz z warzywami na patyki aż do wykorzystania składników. Tak przygotowane szaszłyki kładź na dobrze rozgrzanym grillu i smaż 10-12 minut obracając je co chwilę. Gotowe podawaj z ulubioną sałatką i musztardą sarepską.

 

TIP! Aby urozmaicić szaszłyki, możesz użyć również wędzonego boczku – pokrój go w jednakowej grubości kostkę i nabij na patyki z pozostałymi składnikami.


Fanex