Ślimaki z ciasta francuskiego z boczkiem wędzonym i mozzarellą

Ślimaki z ciasta francuskiego z boczkiem wędzonym i serem - Fanex

Liczba porcji: 4.
Czas przygotowania: 25 min.

Ślimaki z ciasta francuskiego z boczkiem – potrzebne produkty:

Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego z boczkiem i serem mozarella:

  1. Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, jajko roztrzep w miseczce widelcem. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
  2. Płat ciasta rozłóż na blacie i posmaruj sosem Sriracha zostawiając czysty górny pasek o szerokości ok. 2-3 cm. Ten posmaruj jajkiem, aby rolada skleiła się.
  3. Starty ser, pokrojony w kostkę boczek wędzony oraz cebulę i paprykę rozłóż równomiernie w miejscu posmarowanym sosem.
  4. Ciasto zwiń ściśle w rulon, następnie pokrój w plastry o grubości 1-2 cm i rozłóż na blasze w odstępach ok. 3 cm.
  5. Tak przygotowane „ślimaki” posmaruj pozostałym jajkiem używając do tego pędzelka. Blachę wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz do momentu, gdy ciastka wyrosną i zarumienią się (ok. 10 min). Gotowe, chrupiące „ślimaki” podawaj z sosem czosnkowym Fanex.

TIP! Zamiast wędzonego boczku możesz użyć np. szynki lub wędzonego łososia.

Zobacz także: przepis nawarzywne kulki w tempurze z dipem z awokado, chili i kolendrą.


Fanex