Wróć do Przepisów

Serowy burger z boczkiem wędzonym, żurawiną i karmelizowanym jabłkiem

Czas przygotowania

20

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Ser Camembert 1 szt.

Jajko 1 szt.

Bułka tarta 6-8 łyżek

Olej do smażenia

Domowe bułki do burgerów 2 szt.

Żurawina Fanex 4 łyżki

Jabłko 4 plastry

Cukier 2 łyżeczki

Majonez sałatkowy Fanex 4 łyżki

Liście świeżej bazylii

Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Bułki przekrój na połówki i opiecz na patelni. Plastry jabłka posyp cukrem i skarmelizuj na złoty kolor na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Plastry boczku usmaż na chrupko.
  2. Ser przekrój wzdłużna dwa grube plastry, następnie opanieruj je w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Ser usmaż na patelni na złoty kolor – po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Na dolne połówki bułek nałóż porcję żurawiny, następnie połóż plaster jabłka, usmażony ser i znów plaster jabłka. Na wierzchu połóż plastry chrupiącego boczku.
  4. Pozostałe połówki bułek posmaruj majonezem sałatkowym Fanex i przykryj nimi kanapki. Gotowe kanapki dociśnij lekko dłonią i natychmiast podawaj.

TIP

Aby zaostrzyć nieco smak takiej kanapki, możesz dodać krążki papryczki jalapeno lub chilli.


Meksykańskie mini hot dogi z ciasta francuskiego

Grillowany camembert z żurawiną, brzoskwinią i rozmarynem

Sprawdź inne przepisy

0