Sałatka ziemniaczana z zielonym groszkiem w miseczkach z tortilli

Ilość porcji 4-6

Czas przygotowania 35 min.

 

Składniki:

Tortilla pszenna 30 cm Tres Amigos 2 szt.

Sos czosnkowy z jogurtem Fanex 5-6 łyżek

Ziemniaki 3-4 szt.

Groszek zielony mrożony 4 łyżki

Boczek wędzony 4 plastry

Parmezan tarty 3 łyżki

Rukola 1 garstka

Cebula czerwona 1 mała szt.

Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Z placków tortilli wytnij metalowym ringiem 12 jednakowych krążków a następnie każdy z nich włóż do formy na muffiny i posyp parmezanem. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C, formę z miseczkami wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 3 minuty, do momentu zarumienienia – miseczki wystudź.
  2. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę (0,5×0,5 cm) i ugotuj w lekko osolonej wodzie – wystudź, groszek rozmroź. Plastry boczku upiecz na chrupko w piekarniku. Rukolę pokrój oraz czerwoną cebulę pokrój drobno.
  3. W misce połącz: ziemniaki, groszek, cebulę, rukolę oraz pokruszony boczek. Następnie dodaj sos czosnkowy Fanex i wymieszaj – dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Przygotowaną sałatkę nałóż do miseczek z tortilli, udekoruj listkami ziół i podawaj.

 

TIP Jeśli chcesz urozmaicić taką sałatkę, dodaj do niej ugotowane na twardo jajko pokrojone później w niedużą kostkę !


Fanex