Sałatka śledziowa z burakiem i jajkiem przepiórczym

 

Ilość porcji 6-8

Czas przygotowania 25 min.

 

Składniki:

Śledzie a la Matjas w oleju 6 filetów

Majonez Dekoracyjny Fanex 6-7 łyżek

Buraki marynowane 200 g

Jajka przepiórcze 12 szt.

Cebula biała 1 szt.

Pieprz czarny mielony Fusion Spices szczypta

Liście czerwonego szczawiu do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz, następnie pokrój na połówki. Cebulę pokrój w piórka, odsączone buraki pokrój w kostkę lub jeśli używasz mini buraczków, przekrój je po prostu na połówki.
  2. Śledzie odsącz z oleju, przełóż na papierowy ręcznik i osusz. Pokrój następnie na nieduże kawałki pod lekkim skosem.
  3. W misce połącz majonez i ok. 4-5 łyżek zalewy z buraków. Dobrze wymieszaj rózgą, aby nie było grudek a sos był jednolity. Dopraw do smaku czarnym pieprzem.
  4. Do przygotowanego majonezu dodaj wszystkie składniki a więc: kawałki śledzia, buraczki, cebulę oraz jajka (tych odłóż kilka do dekoracji) i delikatnie wymieszaj.
  5. Gotowa sałatkę przełóż do salaterki udekoruj pozostałymi jajkami oraz liśćmi czerwonego szczawiu i gotowe ! Efekt świąteczny murowany !

 

TIP! Aby urozmaicić sałatkę, możesz dodać do niej kawałki jabłka.


Fanex