Wróć do Przepisów

Podwójny burger wołowy z sosem amerykańskim

Czas przygotowania

30 min

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Mięso wołowe, np. z udźca 700g
Boczek wędzony w kawałku 100g
Boczek wędzony w plastrach 8 szt.
Ulubiona bułka do burgerów 4 szt.
Sos amerykański Fanex 8 pełnych łyżek
Ser żółty 8 plastrów
Sałata 8 liści
Pomidory 2 szt.
Cebula biała 1 szt.
Ogórek konserwowy 2 szt.
Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżka
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
1. Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia wraz z kawałkiem wędzonego boczku, następnie dodaj sól, pieprz oraz wędzoną paprykę – całość wyrób na jednolita masę. Po tym czasie mięso podziel na osiem jednakowej wielkości porcji i uformuj burgery.
2. Bułki przekrój na połówki i opiecz na rozgrzanym grillu, następnie każdą połówkę posmaruj sosem amerykańskim Fanex. Pomidory, ogórki oraz cebulę pokrój w plastry.
3. Uformowane kotlety usmaż na rozgrzanym grillu, po 4-5 minut z każdej strony (w zależności, jak bardzo wysmażone mięso lubisz). Na minutę przed końcem smażenia na każdy kotlet połóż plaster sera i pozwól, aby ten rozpuścił się. Plastry boczku również usmaż na grillu.
4. Na dolne połówki bułek połóż usmażone kotlety, po dwie szt. Następnie połóż plastry chrupiącego boczku, liście sałaty oraz pokrojone warzywa.
5. Na koniec kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i od razu podawaj.

TIP


Chrupiące tortilla-dogi z ostrym sosem meksykańskim

Burger wołowy z chrupiącą cebulką i sosem serowym

Sprawdź inne przepisy

0