Pizza balls z szynką dojrzewającą i serem

Ilość porcji 4-6

Czas przygotowania 45 min.

 

Składniki:

Gotowe ciasto na pizzę 1 arkusz

Mozzarella lub żółty ser 100 g

Szynka Schwarzwaldzka 6 plastrów

Bazyli świeża 1 pęczek

Ketchup VII do podania

 

Sposób przygotowania:

  1. Ser pokrój w kostkę 2×2 cm a plastry szynki w poprzek na pół.
  2. Arkusz ciasta rozłóż na desce do krojenia lub na blacie, następnie wykrój kółka szklanką – tak, jak na tradycyjne knedle (jeżeli sam przygotujesz ciasto na pizzę, pozostaw je do wyrośnięcia a następnie rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm). Kosteczki sera pozawijaj w kawałki szynki.
  3. Na każdy kawałek ciasta nałóż kawałek sera oraz listek bazylii. Ranty ciasta zwilż lekko wodą a następnie sklej dokładnie ze sobą i uformuj kulki.
  4. Powstałe „knedle” rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 220-230 st. C piekarnika. Piecz przez ok. 8-12 minut, do momentu gdy kąski wyrosną i zarumienią się. Gotowe podawaj z Ketchupem nr VII !

 

TIP! Takie kąski możesz przygotować również w wersji wegetariańskiej – warzywa, np. paprykę, cukinię, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, przesmaż na patelni a następnie wystudzony farsz nałóż na kawałki ciasta wraz z serem i zawiń tak samo, jak w przepisie !


Fanex