Pieczone wedges’y z boczkiem i sosem czosnkowym


Liczba porcji: 2-4.
Czas przygotowania: 30 min.

Pieczone wedgesy z boczkiem – składniki:

  • ziemniaki średniej wielkości [4 szt.],
  • przyprawa do kurczaka Fusion Spices [1 łyżka],
  • plastry wędzonego boczku [12 szt.],
  • oliwa z oliwek [3 łyżki],
  • natka pietruszki [3 gałązki],
  • sos czosnkowy z jogurtem Fanex do podania.

Pieczone wedgesy z boczkiem i sosem czosnkowym – sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i osusz ręcznikiem papierowym. W misce wymieszaj przyprawę do kurczaka z oliwą i posiekaną natką pietruszki.
  2. Osuszone ziemniaki pokrój w cząstki (każdy ziemniak na sześć cząstek), przełóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj.
  3. Plastry boczku przekrój na pół a następnie każdy kawałek ziemniaka owiń boczkiem, układaj je na blasze wyłożonej pergaminem.
  4. Tak przygotowane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180oC i piecz ok. 20-25 minut. Gotowe wedges’y podawaj z ulubioną sałatką i sosem czosnkowym z jogurtem Fanex!

TIP! W identyczny sposób możesz przygotować również popularne bataty.

Odkryj także: przepis na grillowane Big Wrapy z New Yorker’ami.

Pieczone wedges'y z boczkiem i sosem czosnkowym - Fanex

Fanex