Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie sweet chili


Liczba porcji: 4.
Czas przygotowania: 35 min.

Pieczone skrzydełka z kurczaka – potrzebne składniki:

Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie sweet chili – przepis krok po kroku:

  1. Skrzydełka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem odetnij „lotki”, jednak nie wyrzucaj ich – wykorzystaj do przygotowania rosołu.
  2. W miseczce połącz przyprawę do kurczaka, imbir oraz wędzoną paprykę i wymieszaj. Skrzydełka skrop odrobiną oliwy i posyp przygotowaną przyprawą.
  3. Każde skrzydełko „wyprostuj” i nabij na drewniany patyk do szaszłyków. Następnie rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 25 minut.
  4. W między czasie przygotuj sos: w miseczce wymieszaj sos słodkie chili, sos Sriracha oraz olej. Dopraw do smaku solą i wymieszaj.
  5. Upieczone skrzydełka wyjmij z piekarnika i posmaruj je przygotowanym sosem. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz w temp. 190 st. jeszcze 5-7 minut. Gotowe podawaj z chrupiącą bagietką i sałatą. Pozostały sos wykorzystaj do podania.

TIP! Takie skrzydełka możesz przygotować na domowym grillu, pamiętaj jednak, aby drewniane patyki namoczyć wcześniej w wodzie – nie będą się one palić na grillu.

Zobacz także: przepis na polędwiczki wieprzowe z wędzonym boczkiem.

Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie sweet chili - Fanex

Fanex