Panna Cotta z galaretką malinową i kawiorem owocowym

Ilość porcji 6

Czas przygotowania 1,5 godz.

 

Składniki:

Śmietana kremówka 30% 200 ml

Mleko 200 ml

Sos malinowy Fanex 8 łyżek

Jagodowe kulki żelowe Fan&Joy Fanex 6 łyżeczek

Cukier 4 łyżki

Wanilia ½ laski

Żelatyna 2 ½  łyżeczki

Świeża mięta do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namocz w czterech łyżkach zimnej wody. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i nożem wyskrob nasiona.
  2. W rondlu zagotuj mleko ze śmietaną, dodaj cukier oraz wanilię. Zdejmij z ognia i mieszaj do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj 4/5 namoczonej żelatyny i mieszaj do momentu jej rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Sos malinowy podgrzej, dodaj pozostałą żelatynę i wymieszaj do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Kieliszki, w których będziesz serwować deser ustaw w przechylonej pozycji (np. w naczyniu z suchą fasolą) i napełnij malinowym sosem. Wstaw do lodówki i pozostaw na 30 minut, do momentu stężenia.
  4. Po tym czasie kieliszki ustaw już w „normalnej” pozycji i napełnij Panna Cottą – kieliszki ponownie wstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut.
  5. Gotowe desery wyjmij z lodówki i udekoruj owocowym kawiorem oraz listkami świeżej mięty.

 

TIP! Taki sam deser możesz przygotować w nieco innej wersji – np. kawowej. Do gotowanego mleka ze śmietaną dodaj ok. 50 ml mocnego naparu kawy – dalej postępuj, jak w przepisie.


Fanex