Wróć do Przepisów

Naleśniki z sosem czekoladowym

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • mleko [1 szkl.],
  • woda [1 szkl.],
  • mąka [1½ szkl.],
  • jajka [2 szt.],
  • olej [30 ml],
  • cukier [3-4 łyżki],
  • cynamon [2 szczypty],
  • szczypta soli,
  • sos czekoladowy Fanex [4-6 łyżek, do podania],
  • dżem z owoców leśnych lub inny ulubiony [150 g],
  • olej do smażenia,
  • liście świeżej mięty lub melisy do dekoracji.

Sposób przygotowania

Jak przygotować naleśniki z sosem czekoladowym – krok po kroku:

 

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki: w kielichu miksera umieść wszystkie składniki ciasta – wodę, mleko, jajka, cukier, sól, olej oraz cynamon i dokładnie zmiksuj na jednolite ciasto, które finalnie powinno mieć konsystencję śmietany.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, zbierz jej nadmiar papierowym ręcznikiem i smaż cienkie naleśniki na rumiany kolor. Za każdym razem patelnię przetrzyj papierem lekko zwilżonym oliwą.
  3. Usmażone naleśniki posmaruj dżemem lub marmoladą i złóż w kopertę zaczynając od boków.
  4. Zwinięte naleśniki odsmaż na rozgrzanym maśle, będą rumiane i chrupiące. Podawaj z czekoladowym sosem i listkami mięty.

Odkryj także: przepis na chałkę po francusku z cynamonem i wiśniami.

TIP

Do naleśnikowego ciasta możesz dodać łyżkę stołową kakao, a naleśniki przybiorą zupełnie inną postać – naleśniki czekoladowe!


Marynata do mięsa wieprzowego

Makaron zapiekany z pomidorami suszonymi i grzybami

Sprawdź inne przepisy

0