Wróć do Przepisów

Meksykańska kanapka z wieprzowiną i warzywami

Czas przygotowania

20

Ilość porcji

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Mięso wieprzowe, np. karkówka 2 steki

Sos meksykański Fanex 5 łyżek

Papryka czerwona 1 szt.

Cebula czerwona 1 szt.

Pieczarki 4 szt.

Papryka jalapeno w zalewie Tres Amigos 1 łyżka

Oliwa 2-3 łyżki

Bułka, np. kajzerka 2 szt.

Ser cheddar tarty 8 łyżek

Nachos’y serowe Tres Amigos 2 porcje

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paski, pieczarki w ósemki. Mięso osusz papierowym ręcznikiem i również pokrój w paski.
  2. Bułki przekrój na połówki. Na niedużej rozgrzanej patelni kładź po 2 łyżki startego cheddar’a rozprowadzając go łyżką do średnicy bułki a następnie połóż na porcji topiącego się sera połówkę pieczywa i opiekaj 2-3 minuty, do momentu, gdy ser zarumieni się – postępuj tak samo z każdą bułką.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojone mięso – oprósz solą i pieprzem, następnie dodaj pieczarki, paprykę oraz cebulę i smaż 3 minuty razem. Dodaj sos meksykański Fanex oraz paprykę jalapeno i zagotuj – patelnię zdejmij z ognia.
  4. Przygotowany farsz nałóż na dolne połówki bułek a następnie przykryj pozostałymi połówkami pieczywa, kanapki dociśnij lekko dłonią i od razu podawaj – oczywiście z chrupiącymi nachos’ami !

TIP

Choć nie każdy jest zwolennikiem świeżej kolendry, to ta kanapka z pewnością doskonale skomponuje się z tym często niedocenianym ziołem. Drobno pokrojoną kolendrę dodaj na sam koniec do mięsno-warzywnego farszu i wymieszaj a jej smak z pewnością Ciebie do siebie przekona !


Burger zbójnicki z oscypkiem i żurawiną z chilli i limonką

Liście świeżego szpinaku z burakiem, serem pleśniowym i sosem balsamicznym z miodem

Sprawdź inne przepisy

0